Klasyczna Polska Mizeria Domowa
Witajcie kochani.Dziś przepis na klasyczną mizerię domową z zielonych ,świeżych ogórków . Jak wiadomo ,m
Składniki:
::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ogórki umyć dokładnie.Obrać lub zostawić ze skórką – to kwestia preferencji. Pokroić je w bardzo cienkie plasterki. Można użyć do tego mandoliny lub ostrego noża. Przełożyć ogórki do miski. Posypać ogórki delikatnie solą i zostawić na 5-10 minut. Puści to trochę wody, dzięki czemu mizeria będzie bardziej kremowa, a ogórki chrupiące. Po tym czasie odcedzić nadmiar wody, można je lekko odcisnąć. Jeśli używacie , drobno posiekać cebulkę dymkę i dodać do ogórków. Dorzucić posiekany koperek. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę (lub jogurt) z solą, pieprzem, cukrem (jeśli używacie) i octem/sokiem z cytryny (jeśli używacie). Dobrze wymieszać , aż składniki się połączą. Wlać sos do ogórków i delikatnie wszystko wymieszać. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona. Wstawcie ją do lodówki na około 15-30 minut przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.Podawać jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaków i kotletów schabowych. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz