Klasyczna Polska Mizeria Domowa


 Witajcie kochani.Dziś przepis na klasyczną mizerię domową z zielonych ,świeżych ogórków . Jak wiadomo ,mizeria to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, idealna na upalne dni, bo jest orzeźwiająca, lekka i świetnie pasuje niemal do każdego obiadu. To proste danie, które udowadnia, że czasem najmniej składników potrafi stworzyć coś naprawdę pysznego.

Składniki:
::::::::::::::::::::::
2-3 świeże duże ogórki zielone
1/2 szklanki śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego, jeśli wolisz lżejszą wersję)
1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 mała cebulka dymka (opcjonalnie, ale dodaje fajnego smaku)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, dla zrównoważenia smaku)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny (opcjonalnie, dla orzeźwienia)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ogórki umyć dokładnie.Obrać lub zostawić ze skórką – to kwestia preferencji. Pokroić je w bardzo cienkie plasterki. Można użyć do tego mandoliny lub ostrego noża. Przełożyć ogórki do miski. Posypać ogórki delikatnie solą i zostawić na 5-10 minut. Puści to trochę wody, dzięki czemu mizeria będzie bardziej kremowa, a ogórki chrupiące. Po tym czasie odcedzić nadmiar wody, można je lekko odcisnąć. Jeśli używacie , drobno posiekać cebulkę dymkę i dodać do ogórków. Dorzucić posiekany koperek. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę (lub jogurt) z solą, pieprzem, cukrem (jeśli używacie) i octem/sokiem z cytryny (jeśli używacie). Dobrze wymieszać ,  aż składniki się połączą. Wlać sos do ogórków i delikatnie wszystko wymieszać. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona. Wstawcie ją do lodówki na około 15-30 minut przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.Podawać jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaków i kotletów schabowych. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty