Klasyczna Polska Zupa Kalafiorowa
Witajcie kochani.Dziś przepis na klasyczną Polską zupę kalafiorową, smak naszego dzieciństwa na domowym stole .
Składniki:
::::;;:::::::::::::
1 duży kalafior
2-3 średnie marchewki
1 pietruszka ( korzeń )
Ok.100 gr.korzenia selera
1 mała cebula
Kości wieprzowe lu porcja z kurczaka lub bulion warzywny lub drobiowy 1.5-2 litry
100-150 ml.śmietany 18 %lub 30%( do zup)
2 łyżki mąki pszennej ( do zagęszczenia , opcjonalnie )
2-3 łyżki prawdziwego masła
świeży koperek ( duży pęczek )
Sól
Pieprz do smaku biały
Szczypta gałki muszkatołowej
Po 2-3 sztuki listka laurowego i ziela angielskiego
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki i odstawić. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Jeśli zupę gotujemy na kościach to do dużego garnka włożyć kości lub porcję rosołową ,zalać 1.5 - 2 litrami zimnej wody ,gotować bulion przez 1 godzinę na małym ogniu.Na patelni rozpuścić masło ,dodać cebule i zeszklić ją na złoty kolor. Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.Warzywa przełożyć do garnka z gorącym bulionem . Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
Jeśli używamy od razu gotowego to zalewamy gorącym bulionem warzywa podsmażone i gotujemy tylko przez 10-15 minut ,a warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu z warzywami dodać różyczki kalafiora. Gotujemy całość przez kolejne 10-15 minut, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany.Jeśli chcecie zagęścić zupę, w osobnej miseczce wymieszać śmietanę z 2 łyżkami mąki. Dodać do tego kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszać , aby nie było grudek, a następnie wlać całość do garnka z zupą, energicznie mieszając. Zagotować i gotować przez chwilę, aż zupa zgęstnieje.Zupę doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Pamiętać , aby próbować i doprawiać do smaku.Zdjąć zupę z ognia. Świeży koperek posiekać drobno i dodać do zupy. Wymieszać.
PS:Dla uzyskania bardziej kremowej zupy możecie odlać część kalafiora i warzyw, zmiksować je blenderem, a następnie dodać z powrotem do garnka.
Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, możecie dodać do zupy odrobinę czosnku (drobno posiekanego) na początku gotowania, razem z cebulą.
Zupa kalafiorowa świetnie smakuje podana z grzankami, pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz