Klasyczna Zupa Szczawiowa


 Witajcie kochani.Dziś podzielę się z Wami przepisem na moją zupę Szczawiową ze szczawiem zbieranym na łące.Szczaw dziki polny a taki kupny to niebo i ziemia ,bardzo duża różnica.Jeśli macie okazję będąc na spacerze gdzieś gdzie są łąki  to nazbierajcie szczawiu i  wypróbujcie ten przepis ....Dziś klasyczny przepis na zupę szczawiową.Jest to jedno z tych dań, które niezmiennie kojarzy się z wiosną i smakiem dzieciństwa. Lekko kwaskowata, kremowa i sycąca – idealna na każdą porę!.Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, ceniony za swój orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak. Przygotowywana na bazie świeżego szczawiu, często wzbogacana jajkami i ziemniakami, stanowi sycące i rozgrzewające danie, idealne na wiosenne i letnie dni, choć smakiem cieszy o każdej porze roku. To prosta w wykonaniu zupa, która zachwyca swoją prostotą i wyrazistością.

Składniki:

::::::::::::::::::::::

250 gr.lub pół reklamówki uzbieranego polnego szczawiu

1.5 litra bulionu z kurczaka

2-3 kawałki  żeberka wieprzowe 

3 średnie ziemniaki młode,kostka 

1 marchewka ,plasterki

1 pietruszka ,drobna kostka

Kawałek selera korzeniowego , drobna kostka

1 cebula ,drobno posiekana

2-3 jajka ugotowane na twardo ,obrać i pokroić w kostkę 

2-3 łyżki śmietany 18%

1 łyżka prawdziwego masła

Sól

Czarny pieprz mielony

Opcjonalnie : posiekany koperek ,szczypiorek i natka pietruszki

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę .Marchewkę obrać  pokroić w plasterki.Pietruszkę i seler  obrać i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać bulion. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Szczaw dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odciąć twarde ogonki i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Dodać posiekany szczaw i dusić go przez kilka minut, aż zwiędnie i zmieni kolor na ciemnozielony.Gdy warzywa w bulionie będą miękkie, dodać uduszony szczaw. Zagotować .Gotować jeszcze przez około 5 minut.W osobnej miseczce zahartować śmietanę: dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać ,a następnie wlać zahartowaną śmietanę do garnka z zupą, energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jajka ugotowane na twardo pokrój na połówki lub ćwiartki.lub w kostkę .Zupę szczawiową podawać gorącą, z połówkami jajka na twardo w każdej porcji. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty