Krewetki w Perskim Stylu "Meygoo Polo"
Witajcie kochani.Dziś polecam naprawdę smaczny przepis na krewetki po Persku.Oczyciwiście ryż można sobie darować ,a zjeść same przyrządzone krewetki.Krewetki po persku to danie, które przenosi smaki i aromaty Bliskiego Wschodu prosto na Twój stół. Ta egzotyczna potrawa, pełna aromatycznych przypraw i świeżych składników, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie łączy w sobie delikatność krewetek z bogactwem smaków charakterystycznych dla kuchni perskiej – od głębi szafranu po inne korzenne dodatki. Przygotujcie się na kulinarną podróż, która zachwyci Was swoją prostotą wykonania i niezwykłym smakiem.Zapraszam.
3.5 szkl.wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy ,podzielone
2 cebule ,drobno posiekać
1 szkl.świeżej kolendry ( u mnie suszona na pół że świeża natką pietruszki
2.5 cm.świeżego imbiru ,zetrzeć na tarce
6 ząbków czosnku,drobno posiekać
1 czerwona papryka, kostka drobna
1 łyżka curry ( zastępuje perską mieszankę przypraw)
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
0.5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
3/4 łyżki suszonej kozieradki
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki szafranu rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody
0.5 łyżeczki kurkumy
0.5 łyżeczki soli, dać więcej
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 opak.krewetek obranych ( mrożone odmrozić)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W garnku zagotować wodę .Dodać sól i 1 ,5 łyżki oliwy roślinnej ( u mnie oliwa z oliwek ).Ryż umyć i wsypać do gotującej się wody w garnku,zmniejszyć gaz ,przykryć pokrywkę i gotować ok.20 minut.Odstawić gotowy.Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy ,dodać posiekaną cebulę i podsmażyć kilka minut .Następnie dodać czosnek starty i smażyć dalej ,aż cebula będzie jasnozłota.Dodać pokrojoną paprykę czerwoną i smażyć .Następnie dodać krewetki i smażyć minutę .Następnie dodać proszek curry ,paprykę mieloną czerwoną ,kurkumę ,kumin rzymski,starty imbir,pieprz mielony ,1/3 łyżeczki soli ,kozieradkę ,kolendrę i wymieszać.Smażyć całość , aż krewetki zaczną zmieniać kolor i lekko się zwijać .Dodać sok z cytryny ,wymieszać.Do garnka z gotowym ryżem przełożyć krewetki i dodać rozpuszczony szafran,wymieszać i podawać.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz