Krewetki w Perskim Stylu "Meygoo Polo"


 Witajcie kochani.Dziś polecam naprawdę smaczny przepis na krewetki po Persku.Oczyciwiście ryż można sobie darować ,a zjeść same przyrządzone krewetki.Krewetki po persku to danie, które przenosi smaki i aromaty Bliskiego Wschodu prosto na Twój stół. Ta egzotyczna potrawa, pełna aromatycznych przypraw i świeżych składników, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie łączy w sobie delikatność krewetek  z bogactwem smaków charakterystycznych dla kuchni perskiej – od głębi szafranu  po inne korzenne dodatki. Przygotujcie się na kulinarną podróż, która zachwyci Was swoją prostotą wykonania i niezwykłym smakiem.Zapraszam.


Składniki:
:::::::::::::::::::::

2 szkl.ryżu Basmati

3.5 szkl.wody

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy ,podzielone

2 cebule ,drobno posiekać

1 szkl.świeżej kolendry ( u mnie suszona na pół że świeża natką pietruszki

2.5 cm.świeżego imbiru ,zetrzeć na tarce

6 ząbków czosnku,drobno posiekać

1 czerwona papryka, kostka drobna

1 łyżka curry ( zastępuje perską mieszankę przypraw)

1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki

0.5 łyżeczki kminu rzymskiego

0.5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

3/4 łyżki suszonej kozieradki 

2 łyżki soku z cytryny 

1/3 łyżeczki szafranu rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody

0.5 łyżeczki kurkumy

0.5 łyżeczki soli, dać więcej 

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 

2 opak.krewetek obranych ( mrożone odmrozić)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

W garnku zagotować wodę .Dodać sól i 1 ,5 łyżki oliwy roślinnej ( u mnie oliwa z oliwek ).Ryż umyć i wsypać do gotującej się wody w garnku,zmniejszyć gaz ,przykryć pokrywkę i gotować ok.20 minut.Odstawić gotowy.Na dużej  patelni rozgrzać resztę oliwy ,dodać posiekaną cebulę i podsmażyć kilka minut .Następnie dodać czosnek starty i smażyć dalej ,aż cebula będzie jasnozłota.Dodać pokrojoną paprykę czerwoną i smażyć .Następnie dodać krewetki i smażyć minutę .Następnie dodać proszek curry ,paprykę mieloną czerwoną ,kurkumę ,kumin rzymski,starty imbir,pieprz mielony ,1/3 łyżeczki soli ,kozieradkę ,kolendrę i wymieszać.Smażyć całość , aż krewetki zaczną zmieniać kolor i lekko się zwijać .Dodać sok z cytryny ,wymieszać.Do garnka z gotowym ryżem przełożyć krewetki i dodać rozpuszczony szafran,wymieszać i podawać.Smacznego.




Komentarze

Popularne posty