Lekka Zupa Jarzynowa ze Szparagami
Witajcie kochani.Dziś lekką ,smaczna i aromatyczna zupa jarzynowa ze szparagami.Czy jest coś bardziej smacznego i sycącego niż domowa zupa? Moja aromatyczna zupa jarzynowa ze szparagami na kurczaku to idealna propozycja na obiad, która łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów. Delikatny bulion drobiowy, mnóstwo świeżych warzyw, a do tego sezonowe szparagi – to połączenie, które zachwyci każdego smakosza. Ta zupa to prawdziwa uczta dla zmysłów, idealna na każdą porę roku, zwłaszcza gdy szparagi są w pełni sezonu! Zapraszam.
Składniki:
::;;;;;:::::::::::::::
1 cały udziec kurczaka (lub 2-3 mniejsze porcje rosołowe)
1 duża marchew
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek selera
1 mała cebula
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren czarnego pieprzu
Sól do smaku
2-2,5 litra wody
1 pęczek zielonych szparagów
2-3 ziemniaki średniej wielkości
1 duża marchew (dodatkowa do zupy)
1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
100 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany 18% do zabielenia
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurczaka umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą.Dodać obrane i pokrojone w plasterki marchew,obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , pietruszkę w kostkę , seler pokrojony w kostkę oraz opaloną nad ogniem cebulę (dzięki temu zupa będzie miała ładniejszy kolor i smak).Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Posolić .Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż kurczak będzie miękki, a bulion aromatyczny. W trakcie gotowania usuwać szumowiny.Po tym czasie wyjąć kurczaka i obrać mięso z kości ,pokroić drobno, wrzucić z powrotem do garnka. Szparagi umyć , odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i pokroić na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odłożyć na bok..Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki (jeśli używacie mrożonej, można ją dodać w całości), zielony groszek oraz pokrojone szparagi (bez główek). Gotować przez kolejne 5-7 minut.Na sam koniec dodać główki szparagów i gotować jeszcze przez około 2-3 minuty – szparagi powinny być al dente i zachować swój piękny kolor.Dodać pokrojone mięso z kurczaka.Doprawić zupę solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Wyłączyć ogień i wsyp posiekany świeży koperek. Wymieszać.Zupę podawać gorącą. Jeśli lubicie można zabielić ją śmietaną 18% lub jogurtem naturalnym tuż przed podaniem na talerz.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz