Lekkie Lody Cytrynowe
Witajcie kochani.Dziś przepis na lekkie dietetyczne lody cytrynowe.Jest
Składniki:
::::::::::::::::::
:::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::W dużej misce wymieszaj jogurt naturalny, mleko, sok z cytryn, startą skórkę cytrynową, cukier (lub inne słodzidło) i szczyptę soli. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryn, jeśli wolicie bardziej kwaśne.Przelać mieszankę do pojemnika, który możesz zamknąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im zimniejsza będzie masa przed mrożeniem, tym szybciej lody stężeją i będą miały lepszą konsystencję. Jeśli masz maszynkę do lodów, przelać do niej schłodzoną masę i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Zazwyczaj trwa to około 20-30 minut, aż lody uzyskają konsystencję miękkich lodów. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kolejne 1-2 godziny, aby stężały.Jeśli nie masz maszynki, przelać schłodzoną masę do płaskiego pojemnika, który można wstawić do zamrażarki. Po około 1 godzinie, gdy lody zaczną zamarzać przy brzegach, wyjąć pojemnik i energicznie wymieszać masę widelcem lub blenderem , rozbijając kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność co 30-45 minut przez około 3-4 godziny, aż lody uzyskają kremową konsystencję. Im częściej będziesz mieszać, tym mniej kryształków lodu będzie w lodach.Przed podaniem wyjąć lody z zamrażarki na kilka minut, aby lekko zmiękły. Podawać w pucharkach, można udekorować świeżą miętą lub plasterkiem cytryny, lub świeżymi truskawkami.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz