Lekkie Lody Cytrynowe


 Witajcie kochani.Dziś przepis na lekkie dietetyczne lody cytrynowe.Jest  to idealny deser na upalne dni, orzeźwiający i pełen cytrusowej świeżości.Te lody są nie tylko pyszne, ale także lżejsze od tradycyjnych, ponieważ bazują na jogurcie i mleku, a nie na dużej ilości śmietanki. Dzięki temu możesz cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia!

Składniki:
:::::::::::::::::: 
250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, np. greckiego)
250 ml mleka (może być chude)
100 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryn (około 2-3 cytryny, w zależności od wielkości)
Skórka starta z 1 cytryny (tylko żółta część, bez białego nalotu, które jest gorzkie)
50-80 g cukru (lub innego słodzidła, np. erytrytolu, do smaku – dostosuj ilość do preferowanej słodyczy i kwaśności cytryn)
Szczypta soli (podkreśla smak)
:::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::W dużej misce wymieszaj jogurt naturalny, mleko, sok z cytryn, startą skórkę cytrynową, cukier (lub inne słodzidło) i szczyptę soli. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Spróbować i  w razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryn, jeśli wolicie bardziej kwaśne.Przelać  mieszankę do pojemnika, który możesz zamknąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im zimniejsza będzie masa przed mrożeniem, tym szybciej lody stężeją i będą miały lepszą konsystencję. Jeśli masz maszynkę do lodów, przelać do niej schłodzoną masę i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Zazwyczaj trwa to około 20-30 minut, aż lody uzyskają konsystencję miękkich lodów. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kolejne 1-2 godziny, aby stężały.Jeśli nie masz maszynki, przelać schłodzoną masę do płaskiego pojemnika, który można wstawić do zamrażarki. Po około 1 godzinie, gdy lody zaczną zamarzać przy brzegach, wyjąć pojemnik i energicznie wymieszać masę widelcem lub blenderem , rozbijając kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność co 30-45 minut przez około 3-4 godziny, aż lody uzyskają kremową konsystencję. Im częściej będziesz mieszać, tym mniej kryształków lodu będzie w lodach.Przed podaniem wyjąć lody z zamrażarki na kilka minut, aby lekko zmiękły. Podawać w pucharkach, można udekorować świeżą miętą lub plasterkiem cytryny, lub świeżymi truskawkami.Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty