Młoda Kapusta ze Szparagami i Kiełbasą


 Witajcie kochani.Dziś kolejny przepis na młodą kapustę ze szparagami i swojską kiełbasą domową.Oczywiście możemy ją zastąpić jaką kolwiek ulubioną kiełbaską.Młoda kapusta duszona to klasyk, który w tej odsłonie zaskoczy Cię świeżością i bogactwem smaków, a dzięki kilku sprytnym modyfikacjom, bez trudu wpisze się w zasady zdrowej diety! Połączenie delikatnej kapusty z chrupiącym selerem naciowym, szparagami ,słodką marchewką, aromatyczną kiełbasą i soczystymi pomidorkami koktajlowymi tworzy danie, które zadowoli każdego smakosza. Jest proste w przygotowaniu, sycące i pełne warzyw, dzięki czemu możesz cieszyć się nim bez wyrzutów sumienia. Idealne na wiosenny obiad, który rozgrzeje, ale nie obciąży!

Składniki:
::::::::::::::::::
1 mała główka młodej kapusty (około 800 g - 1 kg)
1 pęczek szparagów 
200 g kiełbasy swojskiej o obniżonej zawartości tłuszczu (lub drobiowej)
2 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
1 cebula czerwona 
200 g pomidorów koktajlowych
1 łyżkaoliwy z oliwek
500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Posiekany świeży koperek do posypania
::::;:::::::::::;::::::::::::::;;;;;;;;:::::::::::::::::::::::::::: Młodą kapustę opłukać i poszatkować.Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Marchewki obrać i pokroic w plasterki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pomidory koktajlowe przekroić na połówki.Na dużej patelni lub w głębokim garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smażyć, aż lekko się zrumieni i wytopi się z niej nadmiar tłuszczu (jeśli jest bardzo tłusta, możesz go odlać). Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na złoty kolor.Do garnka dodać poszatkowaną kapustę, pokrojony seler naciowy ,pokrojone szparagi i  marchewkę. Wlać bulion warzywny, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem.Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupiąca. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać przekrojone pomidory koktajlowe. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i nie rozpadną się całkowicie. Spróbować  i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem posypać obficie świeżym koperkiem.Smacznego!

Komentarze

  1. Ciekawe połączenie składników, jedynie mam wątpliwości, czy szparagi po 20 minutach nie będą za bardzo rozgotowane. Ja bym je dodała później.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozgotowane nie były ,ale może i lepiej je dać na sam prawie koniec :) dobra rada .Dziękuję .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty