Pasta ze Szprotek do Kanapek
Witajcie kochani.Dziś przygotowałam przepis na pastę z wędzonych szprotek z twarogiem.Niwraz ma się ochotę na coś szybkiego , prostego i niesamowicie smacznego . Ta pasta ze szprotek wędzonych białym twarogiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnego, kremowego twarogu z intensywnym smakiem wędzonych ryb to idealna propozycja na śniadanie, kolację, a nawet imprezową przekąskę. Przygotujecie ją w zaledwie kilka minut, a jej bogaty smak z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Idealnie sprawdzi się na świeżym pieczywie, grzankach, czy jako farsz do jajek. Spróbujcie, a przekonacie się, że to połączenie jest po prostu genialne!Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::;
1 puszka (około 100-120 g) w oleju lub w sosie własnym. Jeśli używacie szprotek w oleju, możecie trochę odlać, aby pasta nie była zbyt tłusta.
200 g (najlepiej półtłusty lub tłusty, będzie bardziej kremowa)
1 mała cebula , drobno posiekana (możecie użyć białej lub czerwonej, czerwona doda łagodniejszego smaku
1-2 sztuki ogórka konserwowanego, drobno pokrojonego (dodadzą kwasowości i chrupkości)
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy (np. Dijon, sarepska lub łagodna, dla smaku)
1-2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku, dla świeżości)
Pieprz i sól do smaku. Pamiętać, że szprotki są słone, więc dodawać sól ostrożnie.
Szczypta pieprzu cayenne
:::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Otwórzyć puszkę ze szprotkami. Jeśli są w oleju, można delikatnie odcedzić nadmiar. Przełożyć szprotki do miski i rozgnieść je widelcem na pastę, usuwając większe ości (jeśli są).Do rozgniecionych szprotek dodać twaróg i dokładnie wymieszać,jogurt naturalny ,rozgniatając widelcem, aż składniki się połączą. Możecie użyć blendera, jeśli wolicie bardzo gładką pastę, ale tradycyjnie robi się ją widelcem, aby zachować trochę tekstury.Dodać drobno posiekaną cebulę, pokrojone ogórki konserwowe (lub kiszone.Dodać musztardę i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (spróbuj pastę przed dodaniem soli, aby nie przesolić) ,pieprzem cayenne.Wszystko dokładnie wymieszać
Ps.Pastę podawać na świeżym pieczywie, grzankach, z ryżowymi wafelkami lub jako dodatek do warzyw.
Możecie eksperymentować z dodatkami – niektórzy lubią dodać odrobinę majonezu dla kremowości (ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna).
Możecie dodać koperku,natki pietruszki i szczypiorku.
Pasta najlepiej smakuje schłodzona, więc po przygotowaniu włóżcie ją na chwilę do lodówki.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz