Przejdź do głównej zawartości

Ryż Jemeński " Mandi" do Kurczaka


 Witajcie kochani.Dziś propozycja na niesamowicie przepyszny ryż Jemeński.Ryż jemeński, znany również jako Mandi (lub Majboos w niektórych wariantach), to aromatyczne i sycące danie, które stanowi kwintesencję kuchni Półwyspu Arabskiego. Charakteryzuje się delikatnym, gotowanym  ryżem basmati, często przygotowywanym z rosołem, oraz soczystm, wolno pieczonym mięsem – zazwyczaj jagnięciną lub kurczakiem.To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów, gdzie bogactwo przypraw, takich jak cynamon, goździki i szafran, łączy się z subtelnym smakiem  mięsa. Mandi to nie tylko posiłek, ale element kultury i gościnności, często serwowany na specjalne okazje i spotkania rodzinne. To danie, które z pewnością przeniesie Cię w kulinarną podróż na Bliski Wschód.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::::
2 szklanki ryżu basmati
3-4 łyżki masła klarownego (ghee) lub oleju roślinnego
1 duża cebula, drobno posiekana
3-4 ząbki czosnku, posiekane
1 cm świeżego imbiru, startego lub posiekanego
1 laska cynamonu
3-4 strąki zielonego kardamonu, lekko rozgniecione
3-4 goździki
1-2 liście laurowe
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki mielonej kurkumy (dla koloru)
4 szklanki gorącej wody lub bulionu drobiowego
Sól do smaku
puszka groszku zielonego,odcedzić

Do podania:
::::::::::::::::;:;;;:
Garść migdałów lub orzeszków piniowych (do podania, podprażone)
Świeża kolendra, posiekana
Sos chili (np. schug, jemeński ostry sos)
Plasterki cytryny
:::;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dokładnie przepłukać ryż basmati pod zimną wodą, aż woda będzie czysta. Odcedzić i namoczyć w letniej wodzie na 20-30 minut, a następnie ponownie odcedzić.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać masło klarowane lub olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie i zeszkli się.Dodać posiekany czosnek i imbir. Smażyć przez 1-2 minuty, aż zaczną wydzielać aromat.Dodać całe przyprawy: laskę cynamonu, strąki kardamonu, goździki, liście laurowe. Smażyć przez około minutę, aż poczujecie ich intensywny zapach.Dodać mielony kumin, kolendrę i kurkumę. Mieszać i smażyć przez około 30 sekund.Wsypać odcedzony ryż do garnka i mieszać z przyprawami przez 2-3 minuty, tak aby każde ziarno ryżu pokryło się tłuszczem i przyprawami.Wlać gorącą wodę lub bulion. Dodać sól do smaku (pamiętać, że bulion może być już słony). Doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek szczelnie i gotować przez około 15-20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki i sypki. Nie podnosić pokrywki w trakcie gotowania.Po upływie 15-20 minut wyłączyć ogień i pozostawić ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut, aby "odpoczął".W międzyczasie, odcedzić zielony groszek.Delikatnie przemieszać ryż widelcem, aby go spulchnić .Usunąć całe przyprawy (cynamon, kardamon, goździki, liście laurowe), dodać groszek i wymieszać.Wyłożyć ryż na duży półmisek. Na wierzchu np.ułożyć upieczonego kurczaka.Można posypać prażonymi migdałami/orzeszkami piniowymi i świeżą kolendrą jak uważacie.Podawać od razu, najlepiej z sosem chili i plasterkami cytryny.

Komentarze

Popularne posty