Sos Taco
Witajcie kochani.Dziś przepis na domowy sos Tacos.Muszę przyznać , że ten sos jest o wiele lepszy i smaczniejszy niż ten kupny.Miałam okazję wypróbowania gotowego ,amerykańskiego sosu ,pełnego oczywiście wielu składników typu E i ten co zrobiłam z przepisu,to naprawdę w smaku nie ma różnicy ale przynajmniej domowy jest zdrowy i na naturalnych składnikach.Aby wydobyć z niego smak jak kupnego ,wystarczy go zrobić dzień wcześniej,aby mógł się przegryźć przez noc.Polecam i zapraszam.Sos służy do maczania Tacos lub buritto,do polewania nachos itp.Zapraszam.
Składniki :
::::::::::::::::::::::
2 szkl./500 ml.przecieru pomidorowego lub 1 puszka pulpy pomidorowej
3/4 szkl.wody (185 ml.)
1 łyżka kminu rzymskiego
2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0.5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka cukru / ja dałam miodu
1/4 +1 łyżeczka pieprzu cayenne do smaku
1.5 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
0.5 łyżeczki soli
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka.Wymieszać,a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut na średnio niskim ogniu.
Przełożyć do miski,ostudzić i podawać z Tacos lub innymi meksykańskimi daniami wymagającego sosu.Można po wystudzeniu wstawić do lodówki i trzymać w niej do 5 dni lub zapasteryzować w słoiczki i wynieś do piwnicy.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz