Przejdź do głównej zawartości

Taco z Mieloną Wołowiną



 Witajcie kochani .Dziś wlatuje najsmaczniejszy przepis na Taco z Mieloną Wołowiną.Nie jest to całkowicie  klasyczny przepis  bo do Tacos prawidłowo nie dodaje się mielonej wołowiny tylko w kawałkach ,a muszle Tacos robi się kukurydziane .Jednak przepis na mięso ,sos Tacos i sałatkę Pico de Gallo zrobiłam według tradycyjnych przepisów ( przynajmniej się starałam ) ha ha ..Jednak jeśli marzysz o szybkiej podróży kulinarnej do Meksyku bez wychodzenia z domu to moje  Tacos z wołowiną mieloną jest idealnym rozwiązaniem! To proste, sycące i niezwykle aromatyczne danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Chrupiące tortille, soczysta, odpowiednio doprawiona wołowina mielona i świeże dodatki tworzą idealną kompozycję smaków i tekstur. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na szybki obiad w środku tygodnia, czy chcesz zaskoczyć gości podczas weekendowego spotkania jak ja to zrobiłam, tacos zawsze się sprawdzą. Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję smaku! Zapraszam.


Składniki na farsz mięsny:
::::::::::;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::
500 gr.mielonej wołowiny
1 średnia cebula, drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięty przez prasę
1 łyżka oleju roślinnego
200 gr.krojonych pomidorów z puszki lub koncentratu pomidorowego rozcieńczonego odrobiną wody
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
0.5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 -1/2 łyżeczki Chili w proszku
Sól
Pieprz czarny mielony

Do podania ( dodatki):
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8-12 muszli Taco lub 8-12 wyciętych placków jak u mnie z tortilli pszennej plus sos barbecue.
1 mała główka sałaty lodowej poszatkowanej cienko
2-3 pomidory pokrojone w kostkę  lub zrobiona sałatka Pico de Gallo ( przepis na blogu)
1 czerwona cebula ,drobno posiekana
150-200 gr.startego sera cheddar
Sos Guacamole 
Sos Tacos 
Sos Salsa pomidorowa
Sałatka Pico de Gallo 
Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
Papryczki jalapenio
Kolendra lub natka pietruszki 
Limonki
Naczosy pikantne lub chipsy o smaku chili i limonki
::::::::::::::;;;;;::::::::::::::::::::::::::;;;;::; ::::::::::::::;;;:

Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć przez około 3-4 minuty, aż zmięknie i zeszkli się.Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez około 30 sekund, aż uwolni swój aromat. Uważać, aby czosnek się nie przypalił.Na patelnię dodać mieloną wołowinę. Rozdrobnić ją łyżką i smażyć, często mieszając, aż mięso równomiernie się zarumieni i straci surowy kolor (około 5-7 minut). Jeśli zbierze się dużo tłuszczu, można go odlać.Wsypać kumin, słodką paprykę i chili w proszku. Dobrze wymieszać i smażyć przez około 1 minutę, aż przyprawy uwolnią swój zapach.Dodać krojone pomidory z puszki (lub koncentrat z wodą). Wymieszać. Jeśli używacie fasoli i kukurydzy, dodać je teraz.Zmniejszyć ogień,  i smażyć farsz przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Przygotować sosy ,guacamole ,sałatę poszatkować cię ko ,ser zetrzeć na tarce ,a cebulę posiekać w kostkę drobno ,limonki pokroić w ćwiartki, kolendrę posiekać.

Z tortilli pszennych wyciąć placki 8-12 szt .o wielkości talerzyka do kawy.
Naczos rozdrobnić tłuczkiem .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .
Przygotować blachę z rusztem .
Placki smarujemy po jednej stronie sosem barbecue i maczamy  w Naczos .Układamy tortille na pręty rusztu ,chipsami do góry.
Pieczemy 5 min.na lekko złoty kolor,studzimy.Gotowe Tacos podgrzać według przepisu na opakowaniu.Składamy Tacos:
Każda tortillę napełnić ciepłym mięsem i posypać startym serem ( ser się leki roztopi ma ciepłym mięsie . Następnie osobno ułożyć sałatę ,sałatkę z pomidorów ,salsy ,guacamole,limonki pokrojone  i śmietanę i niech każdy składa sobie przepyszne Tacos .Posypać posiekaną kolendra lub natką pietruszki i skropić sokiem z limonki.
Można  użyć gotowej mieszanki przypraw do taco, ale domowa z kminu rzymskiego, papryki i chili jest równie smaczna i macie kontrolę nad składem.
Upewnijcie  się, że mięso jest dobrze zarumienione, to nada mu głębszy smak. Tacos to danie, które uwielbia różnorodność dodatków. Nie krępujcie się dodawać ulubionych składników, takich jak marynowane jalapeno, czarne oliwki czy inny rodzaj sera.
 Ser najlepiej smakuje, gdy jest dodany na ciepłe mięso, aby lekko się rozpuścił.
Podawać tacos od razu po złożeniu, aby tortille były ciepłe i chrupiące (w przypadku muszli) lub miękkie i elastyczne (w przypadku placków).Smacznego.Przepisy na sosy ,salsy i Guacamole  znajdziecie na blogu.Smacznego i do tej zabawy życzę. 







Komentarze

Popularne posty