Przejdź do głównej zawartości

Udka Kurczaka Zapiekane w Kapuście Młodej


 Witajcie kochani.Dziś super przepis na zapiekane udka z kurczaka w kapuście młodej.Zazwyczja zawsze robię w ten sposób żeberka w kiszonej kapuście ,ale dziś miałam ochotę na kurczaka .Jeśli szukacie pomysłu na obiad, który zachwyci prostotą, smakiem i aromatem to udka kurczaka zapiekane w młodej kapuście to idealny wybór! To danie, w którym soczyste, pieczone udka kurczaka łączą się z delikatną, słodkawą młodą kapustą, tworząc kompozycję idealną na każdą okazję. Nie tylko zaspokoi głód, ale również rozgrzeje serce i przywoła wspomnienia domowych smaków. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy zawsze spektakularny.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::;;;;::::
Udka 
:::::::::;;;;;;:
6-8 udek z kurczaka (mogą być podudzia lub całe udka)
2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 3-4 ząbki świeżego, przeciśnięty przez prasę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju roślinnego do obsmażania

Kapusta:
::::::::::::::::::::
1 mała główka młodej kapusty (około 800 g - 1 kg)
1 średnia cebula
Pieczarki 200 gr.
1 marchewka
1/2 pęczka świeżego koperku
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (może być też woda)
Sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego 
4 zmiażdżone ziarna jałowca 

Dodatkowo:
:::::;;:;::::::::::::
Naczynie żaroodporne
Folia aluminiowa
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Udka kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć je przyprawami: czosnkiem granulowanym (lub świeżym), słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę, aby smaki się przegryzły. Można też zamarynować je wcześniej i trzymać w lodówce.Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Obsmażyć udka z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste. Nie muszą być w pełni upieczone, chodzi o lekkie zrumienie.Młodą kapustę poszatkować na cienkie paski.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę lub piórka.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Pieczarki pokroić w plasterki,liście laurowe , ziele angielskie i jałowiec .Posiekać świeży koperek.W naczyniu żaroodpornym wymieszać poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Lekko posolić i popieprzyć warzywa. Wlać bulion (lub wodę)Na warzywach w naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone udka kurczaka.Przykryć naczynie pokrywką lub szczelnie folią aluminiową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 60 minut pod przykryciem.Po upływie godziny zdejmijcie pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze przez 15-20 minut, aż udka się ładnie zarumienią, a kapusta zmięknie.Wyjąć danie z piekarnika. Przed podaniem posypać obficie świeżo posiekanym koperkiem.Najlepiej smakuje podane z młodymi ziemniakami (ugotowanymi lub pieczonymi) lub po prostu solo, jako danie jednogarnkowe.

Ps.

Komentarze

Popularne posty