Bakłażan Nadziewany Jajkiem i Pomidorem
Witajcie kochani.Dziś przepis na zapiekany bakłażan z jajkiem sadzonym.Faszerowany bakłażan to klasyk, który nigdy się nie nudzi, a w tej odsłonie z dodatkiem jajka, pomidora i roztopionego sera staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealny na szybki obiad, elegancką kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::;:;
2 bakłażany
20 dag.żółtego startego sera
4 jajka -8 jajek
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz
1 pomidor pokrojony w kostkę bez nasion
1 ząbek czosnku.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:;;:;;::::::::;;;;;:::::::
Bakłażana i pomidory umyć ,osuszyć.Bakłażana pokroić na plastry.Pomidory pokroić w kostkę .Bakłażana posolić .Zostawić na 30 minut.Odsaczyć z soku ,posolić i popieprzyć.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry bakłażana .Nakładamy kawałki pomidora,posypujemy posiekanym drobno czosnkiem ,suszoną natką pietruszki .Wbijamy jajko ,solimy ,pieprzymy .Całość posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym.Zapiekamy całość ok.25 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz