Cukini do Słoika na Sposób Wschodni
Witajcie kochani.Dziś dosłownie " cudowny" przepis na Cukinię do słoika .Cukinia po wschodniemu to idealny sposób na zatrzymanie letniego słońca i aromatów w słoikach! Ten przepis łączy świeżość polskiej cukinii z korzennymi przyprawami i słodko-kwaśnymi nutami, tworząc niezapomniany dodatek do obiadu, orientalną sałatkę, a nawet oryginalną przekąskę. Przygotuj się na kulinarną podróż, która zaskoczy Twoje kubki smakowe i wzbogaci Twoją spiżarnię o prawdziwy wschodni skarb!Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::
2 duże cukinie
2 puszki krojonych pomidorów lub 6 dużych pomidorów pokrojonych w kostkę
6 dużych ząbków czosnku
Pęczek natki pietruszki
1 chili świeża
Sól
Pieprz czarny grubo mielony
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki miodu lipowego
Sok z cytryny ok.2 łyżek
Oliwa z oliwek
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cukinię umyć ,osuszyć ,odkroić końce, pokroić na 2-3 duże kawałki ,a potem w cienkie plasterki posolić ,po 15-20 minutach odcisnąć z soku .Czosnek obrać i drobno posiekać .Natkę pietruszki drobno posiekać .Chili pokroić drobno.
Do garnka wlać oliwę z oliwek ,dodać cebulę ,przesmażyć ,dodać czosnek ,smażyć kilka sekund ,wsypać pokrojoną cukinię i smażyć chwilę i chili posiekaną .Wlać pomidory lub dodać pokrojone świeże pomidory .Przyprawić natką pietruszki,solą ,pieprzem ,mieloną kolendrą,całość dusić 10-15 minut.Zgasić ogień pod garnkiem ,wlać miód ,wymieszać .,przełożyć całość do słoików wyprażonych we wrzątku lub w piekarniku ,zakręcić dekle ( nowe i wyparzone ) pasteryzować od zagotowania się wody w garnku 10-15 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz