Fasolka Szparagowa do Słoika
Witajcie kochani.Czas na przetwory się zaczął .W tym roku przynajmniej zdążyłam porobić słoiki z fasolki ,truskawek ,wiśni i moreli.Nie wiem jakim cudem w tamtych latach nie miałam okazji ich zrobić .Dziś podzielę się z Wami na moje ulubione przepisy jak Fasolka Szparagowa w słoikach.Jest to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej! Kiedy sezon na świeżą fasolkę jest w pełni, warto wykorzystać jej obfitość i przygotować zapasy na jesień i zimę. Dzięki tej prostej metodzie będziesz mógł cieszyć się pyszną fasolką o każdej porze roku, bez konieczności kupowania mrożonek. To idealny dodatek do obiadu, baza do sałatek, czy szybka przekąska.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
2 kg.fasolki szparagowej
3 litry wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka płaska kwasku cytrynowego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
Końce fasolki obciąć , pokroić na kawałki ,umyć.Przełożyć do słoiczków.Do garnka wlać wodę dodać sól i cukier oraz kwasek cytrynowy, wymieszać.Zagotować wodę mieszając ,aż sól i cukier się rozpuści .Gorącą zalewą zalać wyprażone one słoiki ,zakręcić dekle .Pasteryzować od zagotowania się wody w garnku 10 minut.Wykac na ściereczkę ,odwrócić dnem do góry ,przykryć ściereczką ,zostawić do całkowitego ochłodzenia .
Komentarze
Prześlij komentarz