Golonka Duszona w Piwie:Klasyka Smaku i Tradycji


 Witajcie kochani.Dziś przepis dla prawdziwych mężczyzn czyli Golonka w Piwie.Golonka w piwie to prawdziwa perła tradycyjnej kuchni, która podbija serca miłośników sycących i aromatycznych dań. To potrawa, która na stałe wpisała się w kulinarny krajobraz wielu regionów, od Bawarii po polskie biesiady, a jej przygotowanie to prawdziwy rytuał. Długie, powolne pieczenie w towarzystwie aromatycznego piwa sprawia, że mięso staje się niezwykle kruche i soczyste, a skórka – chrupiąca i złocista. To danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni i doskonale sprawdza się podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Przygotujcie się na niezapomniane doznania smakowe i zanurzcie się w bogactwie aromatów, które wypełnią Twoją kuchnię.

Składniki :
::::::::::::::::::
2 golonki 
6 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
2 marchewki
2 cebule 
Gałązka selera naciowego 
1/3 korzenia selera
Pół pora

Marynata z piwa :
:::::::::::::::::::::::::::::::
2 butelki ciemnego piwa
Po 1 łyżce : majeranku ,słodkiej papryki mielonej
0.5 łyżeczki ziaren kminku 
1 cebula pokrojona w grube plastry
3-4 ząbki czosnku 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Golonki umyć,osuszyć i mocno posolić.Solic baaaardzo dużo ,zwłaszcza koło kości ,tak  by była biała.Tej soli ma się wydawać jakby jej było kilka razy więcej .Odstawić do lodówki na 24 godziny
Na kolejny dzień ,odlewamy wodę z garnka z golonką.Płuczemy golonki i garnek pod kranem.Do golonek dodajemy Ziele angielskie ,listki laurowe i czarny pieprz w ziarnach.Zalać wodą tak , aby przykryła całe mięso . Jeśli płukaliście golonki pod kranem ,dajcie do gotowania odrobinę soli.Gotujemy golonki na wolnym ogniu ok.1.5 godziny.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 40 minut.
Cebulę opalić ,aby smak był lepszy i dopiero ją dodać.Spróbować wywaru,musi się wydawać nieco za śliny ,ale to dobrze .W razie potrzeby dodać jeszcze soli.Jesli jednak jest bardzo słony ,że aż buzię wykrzywia ,to odlać trochę i na to miejsce wlać zwykłą wodę .Studzimy golonki.
Teraz przygotujemy marynatę :
Do garnka wlać piwo ,dodać przyprawy ,czosnek ,cebulę zostawiamy na później ,kiedy będziemy piec golonkę .Skórę na golonkach nacinamy jak lubimy .Do garnka z marynatą wkładamy golonki i dolewamy bulionem powstałym z gotowania - aż przykryje mięso .Odstawiamy całość na 1-2 godziny.
Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty , przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą kilka centymetrów poniżej brzegu naczynia.Obkładamy plastrami cebuli i lekko posypujemy majerankiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni..i pieczemy 1 godzinę co jakiś czas je obracając w naczyniu, aby się nam ładnie upiekła.Podajemy gorące z chrzanem ,z zasmażaną kapustą i kluskami śląskimi.Smacznego.







Komentarze

Popularne posty