Jagodzianki - Smak Lata w Waszej Kuchni
To jest najlepszy przepis na nie jako do tej pory robiłam, a robiłam ich wiele .
Któż z nas nie pamięta ich smaku z dzieciństwa – puszystych, drożdżowych bułeczek wypełnionych soczystymi, fioletowymi jagodami i często zwieńczonych słodką kruszonką. To absolutny klasyk polskiej kuchni, symbol lata i beztroskich chwil spędzonych na łonie natury. Ich zapach rozchodzący się po całym domu przywołuje wspomnienia wakacyjnych poranków i wycieczek do lasu w poszukiwaniu leśnych skarbów.Choć przygotowanie jagodzianek może wydawać się nieco czasochłonne, zapewniam, że każda minuta poświęcona na wyrabianie ciasta i formowanie bułeczek jest tego warta. Nagrodą jest nie tylko niepowtarzalny smak, ale i satysfakcja z samodzielnie upieczonego dzieła. W tym przepisie krok po kroku pokażę Ci, jak przygotować idealne jagodzianki – takie, które zachwycą puszystością, obfitością owoców i idealnie zbalansowaną słodyczą. Czy jesteś gotowy, aby przenieść się w krainę letnich smaków? Zaczynajmy!
Składniki:
:::::::::::::::::::
3 szkl.mąki (500gr.) mąki pszennej typu 390-450( i nas zwanej tortowej)
40gr.świeżych drożdży lub 7 gr.(1 OP.)suszonych/u mnie były suszone.
0.5 szkl.cukru( 100 gr.)
3/4 szkl.ciepłego mleka(200ml.)
1 cukier waniliowy( u mnie kilka kropel zapachu waniliowego)
5 żółtek
50gr.roztopionego masła,ostudzić
50 gr.oleju zwykłego roślinnego
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dodatkowo:
:::::::::::::::::::::::::
150gr.jagód
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
::::::::::::::::::::::::
50 gr.miękkiego masła
50 gr.cukru(5 łyżek)
100 gr.mąki pszennej
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W miseczce połączyć ze sobą składniki kruszonka palcami,lekko mieszając do chwili,gdy utworzą się małe grudki.Na czas przygotowania wstawić do lodówki .Potem jeszcze raz palcami pokruszyć.Jagody jeśli mamy mrożone ,wyciągamy z zamrażarki dopiero ,kiedy ciasto będzie gotowe w całości .
Do miski wlewamy 1/3 ml.cieplego mleka,,wyruszamy lub wsypujemy drożdże świeże lub suche ,dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki pszennej,mieszamy i odstawiamy na 15 -30 minut do podwojenia objętości.
Do miski miksera wsypujemy mąkę która nam została po odebraniu do zaczynu ,dodajemy szczyptę soli,cukier,cukier waniliowy lub zapach waniliowy i pozostałe ciepłe mleko .Na koniec wlewamy gotowy ,wyrośnięty zaczyna drożdżowy.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub hakiem od miksera na niskich obrotach przez 5 minut.Następnie dodajemy masło z oliwą i wyrabiamy dobrze przez kolejne 5-10 minut.Po tym czasie ciasto lekko posypujemy mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny.Pamietajmy ,że suszone drożdże wymagają więcej czasu wyrastania niż ciasto na świeżych drożdżach ,do podwojenia objętości .Gdy ciasto wyrośnie ,wyjmujemy je na blat obsypany mąką, formujemy rękoma dwa grube wałki i dzielimy je na 8-10 kawałków .Każdy kawałek ( część ) lekko rozpłaszczony w dłoniach formując placuszek i na środek nakładamy łyżką farsz z jagód ,wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną,całość sklejamy ,nadając bułeczce pożądany kształt .Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,sklejeniem do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.W międzyczasie .nastawiamy piekarnik na 170-180 stopni ,góra - dół.Gdy jagodzianki wyrosną ,smarujemy je żółtkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.Studzimy.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz