Kotlety Schabowe Według Mojego Brata Tadzia
Witajcie kochani.Dziś przepis mojego brata na pyszne kotlety schabowe . Zanurzymy się w sercu polskiej kuchni, by odkryć sekrety przygotowania jednego z jej najbardziej uwielbianych klasyków – kotletów choć to danie nie jest klasykiem.Jest to danie, które gości na stołach domu mojego brata, łącząc w sobie prostotę wykonania z niezwykłym bogactwem smaku. Chrupiąca panierka, soczyste mięso i ten charakterystyczny aromat – to wszystko sprawia, że schabowy to coś więcej niż tylko posiłek, to kawałek kulinarnej brata domu tradycji, która budzi wspomnienia i zachwyca podniebienia. Przygotujcie się na przepis, który przeniesie Was prosto do Tadkowej kuchni, gdzie smak i miłość do kotletów idą w parze!
:::::::::::::::::::::
4 grube kotlety schabowe 1cm do 1.5 cm
Mały chrzan
Przyprawa uniwersalna
Papryka czerwona mielona
Sól
Pieprz czarny mielony
Posiekany zielony szczypiorek
Bułka tarta do panierki
3 jajka do panierki
Mąka do panierki
Smalec do smażenia
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kotlety umyć , osuszyć.Przekroić na pół ale nie do końca, rozłożyć jak motyla i rozklepać cienko tłuczkiem.Jedną stronę kotletów solimy i pieprzymy ,smarujemy chrzanem i posypujemy szczypiorkiem.Drugą stronę kotletów posypujemy lekko przyprawą uniwersalną ,
papryką czerwoną,pieprzem.W trzech naczyniach przygotowujemy do panierowania roztrzepane jajka, mąkę i bułkę tartą.Rozgrzewamy smalec na patelni .Kotlety panierujemy najpierw w mące , potem w jajkach i na koniec w bułce tartej.Smażymy kotlety na złoty kolor.Odsączamy na ręczniku papierowym.Podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków i duszoną cebulą .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz