Pasteryzowany Kalafior do Słoika
Witajcie kochani.Dziś przepis na kalafiora w słoikach.Będac na straganie u chłopa ,nie szło przejść nie kupując pięknego ,cudownego kalafiora,którego mogłabym jeść i jeść ,do oporu...ha ha ..
Składniki:
::::::::::::::::::::
1 duży kalafior (około 1-1,5 kg)
2 litry wody
1 łyżeczka octu 10 %
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2-3 kulki Ziela angielskiego
po listku laurowym na słoik
:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kalafior umyć, usunąć liście i głąb, a następnie podzielić na mniejsze różyczki. Upewnić się, że różyczki są podobnej wielkości, aby równomiernie się ugotowały i zmieściły w słoikach. Krótko blanszujemy we wrzątku (około 2-3 minuty), a następnie od razu zahartować w zimnej wodzie – dzięki temu zachowają ładny kolor i jędrność.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować zalewę, a następnie gotować przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Na dno wyprażonych słoików włożyć opcjonalne przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy). Następnie ciasno ułożyć różyczki kalafiora, starając się nie pozostawić zbyt dużo pustej przestrzeni. Zalać kalafior w słoikach gorącą, ale nie wrzącą zalewą (ważne, żeby nie była zimna, aby słoiki nie pękły). Zostawić około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Dokładnie wytrzeć brzegi słoików i mocno zakręcić.Na dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę kuchenną (zapobiega to stłuczeniu słoików). Ustawić słoiki tak, aby się nie stykały. Wlać do garnka ciepłą wodę do około 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i.pasteryzować przez ok .20-25 mi nut od momentu zagotowania wody. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików – dla mniejszych (0,5 litra) wystarczy 20 minut, dla większych nieco dłużej. Po pasteryzacji ostrożnie wyjąć słoiki z garnka i postawić je do góry dnem na blacie, przykrywając grubą ściereczką. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe – to znak, że słoiki są szczelne. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz