Pasteryzowany Kalafior do Słoika


 Witajcie kochani.Dziś przepis na  kalafiora w słoikach.Będac na straganie u chłopa ,nie szło przejść nie kupując pięknego ,cudownego kalafiora,którego mogłabym jeść i jeść ,do oporu...ha ha ..Kalafior to warzywo, które kojarzy nam się z letnimi obiadami. Chrupiący, delikatny i pełen witamin – smakuje wybornie zarówno gotowany, pieczony, jak i smażony. Ale co zrobić, żeby cieszyć się nim także poza sezonem? Odpowiedzią jest pasteryzacja! Przygotowanie kalafiora w słoikach to prosty sposób na zachowanie jego walorów smakowych i odżywczych na długie miesiące. Taki przetworzony kalafior doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, składnik sałatek, a nawet jako samodzielna przekąska. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, który pozwoli Ci zamknąć smak lata w słoiku.

Składniki:
::::::::::::::::::::
1 duży kalafior (około 1-1,5 kg)
2 litry wody
1 łyżeczka octu 10 %
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2-3 kulki Ziela angielskiego 
po listku laurowym na słoik 
:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kalafior umyć, usunąć liście i głąb, a następnie podzielić na mniejsze różyczki. Upewnić się, że różyczki są podobnej wielkości, aby równomiernie się ugotowały i zmieściły w słoikach. Krótko blanszujemy we wrzątku (około 2-3 minuty), a następnie od razu zahartować w zimnej wodzie – dzięki temu zachowają ładny kolor i jędrność.
 Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować zalewę, a następnie gotować przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Na dno wyprażonych słoików włożyć opcjonalne przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy). Następnie ciasno ułożyć różyczki kalafiora, starając się nie pozostawić zbyt dużo pustej przestrzeni. Zalać kalafior w słoikach gorącą, ale nie wrzącą zalewą (ważne, żeby nie była zimna, aby słoiki nie pękły). Zostawić  około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Dokładnie wytrzeć brzegi słoików i mocno zakręcić.Na dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę kuchenną (zapobiega to stłuczeniu słoików). Ustawić słoiki tak, aby się nie stykały. Wlać do garnka ciepłą wodę do około 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i.pasteryzować przez ok .20-25 mi nut  od momentu zagotowania wody. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików – dla mniejszych (0,5 litra) wystarczy 20 minut, dla większych nieco dłużej. Po pasteryzacji ostrożnie wyjąć słoiki z garnka i postawić je do góry dnem na blacie, przykrywając grubą ściereczką. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe – to znak, że słoiki są szczelne. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty