Pierogi Fromage


 Witajcie kochani.Dziś wlatuje mój ulubiony przepis na najlepsze pierożki Fromage.Pierożki Fromage to synonim kulinarnych przyjemności! Ich aksamitne, serowe nadzienie otulone miękkim ciastem to gwarancja smaku, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne, gdy masz ochotę na coś pysznego, sycącego i jednocześnie eleganckiego.Zparaszam.

Składniki na Ciasto:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2 szkl.mąki pszennej
1 łyżka masła
1 żółtko
Sól
0.5 szkl.ciepłej wody

Farsz:
:::::::::::
2 cebule
2 łyżki masła
1 kg.ugotowanych ziemniaków bez skórki 
30 dag.białego twarogu 
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku zielonego
Sól
Pieprz 

Do panierowania:
:::::::::::::::::::::::::::::::::
2 jajka
2 szkl.bułki tartej
2 łyżki masła
:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Na blat wsypać mąkę dodać 1 łyżkę miękkiego masła, żółtko,sól, wodę .Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.Odstawić na 30 minut by odpoczęło.Wykrawać szklanką kółka .Nadziać przygotowanym farszem,zlepiać pierogi,panierować w jajkach i bułce tartej.Smazyc na złoty kolor na maśle.
Teraz bierzemy się za robienie  farszu:ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem na puszystą masę bez grudek .Cebulę i dać ,posiekać drobno i przesmażyć na maśle ,dodać do ziemniaków .Ser biały twarogowy dokładnie utrzeć na krem przełożyć do miski z farszem .Na koniec dodać posiekany drobno koperek i szczypiorek,wymieszać wszystko razem dobrze doprawiając sola i pieprzem.
Do miseczek wsypać bułkę tartą i roztrzepane jajka .Panierować przygotowane pierogi.Najpierw w.rozyrzepanych jajkach potem w bułce tartej ,smażyć na maśle na złoty kolor.Smacznego.
 

Komentarze

Popularne posty