Placki Ziemniaczane na Drożdżach
Witajcie kochani.Dziś przed Wami jest przepis na rzadko spotykane w kuchni polskiej placki ziemniaczane .Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i prostotą. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku – to idealna propozycja na szybki obiad, kolację, a nawet słoną przekąskę. Dziś jednak proponujemy wariację na temat tradycyjnego przepisu, wzbogacając go o drożdże. Dodatek ten sprawi, że placki będą niezwykle puszyste i delikatne, a ich struktura zaskoczy nawet największych smakoszy. To świetny sposób, by odkryć na nowo znany smak w odświeżonej formie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która zachwyci Twoje kubki smakowe!
Składniki :
::::::::::::::::
1.5 kg .ziemniaków mączystych
1 cebula
Ok.33 dag.mąki pszennej plus tyle ile zabierze ciasto
1.5 dag.drożdży świeżych
2 jajka
30 gr.masła
0.5 szkl.ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
Olej do smażenia
:::::::;;::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;;;::
W małej miseczce rozkruszyć świeże drożdże. .
Dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem.Dokładniewymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na około 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i powstał rozczyn.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . Cebulę również obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przełożyć na sitko wyłożone gazą lub czystą ściereczką. Dokładnie odcisnąć nadmiar płynu. To kluczowy krok, aby placki były chrupiące. Odciśnięte ziemniaki i cebulę przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wlać gotowy rozczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut. Ciasto powinno lekko podrosnąć i napowietrzyć się.Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (powinno być go tyle, by placki swobodnie pływały). Kłaść łyżką porcje ciasta, lekko je rozpłaszczając, formując okrągłe placki.Smażyć placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące. Pamiętać, aby nie kłaść zbyt wielu placków naraz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno.Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszcz. Placki ziemniaczane na drożdżach świetnie smakują same, ze śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem grzybowym, a nawet z cukrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz