Roladki z Pieczonego Bakłażana
Witajcie kochani.Dziś przepyszny przepis na roladki z bakłażana.Osobiście nie przepadam za tym warzywem , ale zrobione w taki sposób ,chętnie zjadłam.Jeśli szukacie pysznego, a zarazem prostego dania, które zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem? Oto one ,roladki z twarożkiem.Jest to idealna propozycja na lekką przystawkę, elegancką kolację, a nawet wegetariański dodatek do obiadu. Ich delikatny smak pieczonego bakłażana doskonale komponuje się z bogactwem serowego nadzienia, tworząc harmonijną symfonię smaków. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste, a efekt końcowy zawsze imponuje. Czy jesteś gotowy na kulinarną podróż, która przeniesie Cię w świat śródziemnomorskich aromatów.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::
2 bakłażany,pokrojony w plastry wraz ze skórką
1 duży starty ząbek czosnku
50gr.serka mascarpone
1 op.serka Almette kremowego
świeża bazylia drobno posiekana
świeża mięta drobno posiekana
50 gr.startego parmezanu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Posiekana mała czerwona cebula
Oliwa oliwek
Sól
Pieprz czarny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bakłażany umyć ,osuszyć , pokroić w cienkie plastry ,posolić i zostawić na ok.30 minut,odcisnąć.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć na nim plastry bakłażanów ,natrzeć płaty czosnkiem,posolić , pipieprzyć,polać oliwą z oliwek, i piec przez ok.15-25 minut .
Do miski włożyć serek mascarpone ,Almette ,parmezan , bazylię,miętę ,skórkę cytrynową,posolić , pipieprzyć, wymieszać.Plastry bakłażana smarować masą serową,zwijać w roladki ,spiąć,podawać od razu do jedzenia
Smacznego .
Komentarze
Prześlij komentarz