Śląski Żur Tadzia


 Witajcie kochani.Dziś pragnę się podzielić kochani z Wami ,przepisem na Żur Śląski mojego brata Tadzia.Żurek śląski to prawdziwy klejnot regionalnej kuchni, który rozgrzewa serca i podniebienia, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Ta tradycyjna, sycąca zupa, głęboko zakorzeniona w kulturze Śląska, wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Bazą żurku jest oczywiście zakwas żytni, który nadaje mu charakterystyczną kwasowość, idealnie zrównoważoną przez dodatki takie jak kiełbasa, boczek, ziemniaki czy jajka. To właśnie te składniki sprawiają, że żurek śląski to nie tylko zupa, ale kompletne, rozgrzewające danie, często podawane na wielkanocnym stole, ale równie chętnie spożywane przez cały rok. Przygotowanie tej potrawy to podróż do kulinarnych korzeni Śląska, gdzie prostota składników łączy się z bogactwem smaku, tworząc niezapomniane doznania.W moim domu gotuję ten żurek nie tylko od święta,bo jest tak przepyszny i bogaty w smaku ,że nie idzie się od miski oderwać.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::::::::
0.5 litra zakwasu  kiszonego z żytniej mąki.
0.5 kg.ziemniaków 
0.5 kg.wędzonego surowego boczku
400 gr.surowego boczku
Włoszczyzna 
3 suszone grzybki
2 cebule 
Pęto wędzonej kiełbasy 
Kawałki wędzonki ulubionej
2 łyżki smalcu  do smażenia 
Kilka liści laurowych 
5 kulek ziaren ziela angielskiego 
0.5 główki małego czosnku obranego
2 łyżki suszonego majeranku 
2 jajka ugotowane na twardo do podania 
śmietana kwaśna 18% do podania opcjonalnie 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Robimy wywar z 2,5 litra wody z boczku w c wędzonego w całości  , z warzyw i ziemniaków pokrojonych w kostkę .Po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę  i boczek .Grzybki namoczyć wcześniej w wodzie i obgotować.Boczek pokroić, posiekać drobno cebulę, kiełbasę,wędzonki ,wszystko przesmażyć na smalcu na złoty kolor.Połączyć wywar  ze smażonką z boczku wędzonego z podsmażoną cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami wywarem z nich.Posolić,dodać ziele angielskie,listki laurowe, pieprz posiekane ząbki czosnku,dolać zakwasu.Gotować ok.20-30 minut ,po tym czasie doprawić majerankiem ,natką pietruszki jak lubicie i gotować jeszcze przez 10 minut.Zupę podawać że świeżym  ,żytnim pieczywem,z jajkiem na twardo i śmietaną jak lubicie . Smacznego.




Komentarze

Popularne posty