Witajcie kochani .Dziś ulubiony przepis na pyszny sok pomidorowy ze świeżą bazylią i przyprawami.Taki sok można pić ,używać do sosów czy zup.
Domowy sok pomidorowy to prawdziwy skarb – pełen smaku, witamin i aromatu lata, zamknięty w słoiku na chłodniejsze dni. Dodatek świeżej bazylii i starannie dobranych przypraw sprawia, że ten klasyczny napój zyskuje wyjątkowy, śródziemnomorski charakter. Przygotowanie go jest prostsze, niż myślisz, a satysfakcja z każdej wypitej szklanki bezcenna!
Składniki:
::::::;;:::::::::::::
Przepis podaję na
około 3-4 kg pomidorów (najlepiej gruntowe, mięsiste) ja robiłam z kilograma bo jeszcze nie ma "czasu"na nie :) ale ,że dostałam więc zaraz je sobie przerobiłam do słoika.
Składniki:
:::::::::::::::::::
1 duży pęczek bazylii (około 20-30 listków, w zależności od preferencji
2-3 ząbki (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku)
1-2 łyżeczki soli (do smaku, najlepiej sól kamienna)
1 łyżka erytrolu/ ksylolitu lub miodu (opcjonalnie, do przełamania kwasowości)
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne nuty)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pomidory dokładnie umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Nie musicie ich obierać ani usuwać nasion – wszystko zostanie przetarte.Ja swoje miksuję w blenderze,potem je przecieram przez sito. Pokrojone pomidory przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać posiekany czosnek . Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż pomidory zmiękną i puszczą dużo soku. Zajmie to około 20-30 minut.Lekko przestudzone pomidory przetrzeć przez sito o drobnych oczkach lub użyć maszynki do przecierania warzyw. Dzięki temu pozbędziecie się skórek i pestek, uzyskując gładki sok.Przecedzony sok ponownie wlać do garnka. Dodać posiekaną świeżą bazylię, sól, cukier, pieprz i ostrą paprykę (jeśli używasz). Zagotować sok i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły, a sok lekko zgęstniał. Co jakiś czas spróbować i doprawić do smaku, jeśli potrzeba. Pamiętać, że bazylia straci nieco swój intensywny kolor po podgrzaniu, ale smak pozostanie.W międzyczasie dokładnie umyć i wyprażyć słoiki oraz zakrętki. Można to zrobić w piekarniku (słoiki bez zakrętek w 100°C przez 15 minut) lub w zmywarce na programie z wysoką temperaturą. Gorący sok wlewać ostrożnie do wyprażonych słoików, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Dokładnie zakręcić słoiki. Słoiki z sokiem pasteryzować w kąpieli wodnej (w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalane wodą do 3/4 wysokości słoików) przez około 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji ostrożnie wyjąć słoiki i odwrócić je do góry dnem na około 15 minut, aby sprawdzić szczelność i dodatkowo zawekować. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia.Tak przygotowany sok pomidorowy można przechowywać w spiżarni przez wiele miesięcy. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz