Sok/ Syrop Truskawkowy


 Witajcie kochani.Dziś przepis na sok/syrop z truskawek,który króluje u mnie od lat.
Ach, truskawki! Kto ich nie kocha? Te soczyste, czerwone owoce to prawdziwa esencja lata, a ich aromat i smak przypominają o słońcu i beztrosce. Sezon na truskwki jest krótki, ale na szczęście istnieje cudowny sposób, aby zachować ich słodycz na dłużej – przygotowując domowy sok lub syrop. To nie tylko pyszny dodatek do wody, herbaty czy deserów, ale też wspaniały sposób, by cieszyć się smakiem lata.Przwpyszny sok bez sztucznych barwników czy konserwantów, masz pewność, że podajesz sobie i swoim bliskim coś naprawdę zdrowego i smacznego. Gotowi na kulinarną podróż do krainy truskawkowej rozkoszy?

Składniki:
::::::::::::::::::
1 kg świeżych truskawek
200 gr.-500 gr. cukru (w zależności od preferowanej słodyczy i gęstości; mniej cukru = rzadszy sok, więcej cukru = gęstszy syrop)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:::::::: Dokładnie umyć truskawki, usunąć szypułki i ewentualne uszkodzone części. Większe truskawki można przekroić na pół.Włóżyć truskawki do dużego garnka. Nie dodawać wody – truskawki puszczą dużo soku.Gotować truskawki na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż zmiękną i puszczą sok. Mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Odcedzić truskawki przez sitko wyłożone gazą (lub bardzo drobne sitko), aby oddzielić sok od miąższu. Można delikatnie dociskać miąższ, aby wycisnąć jak najwięcej soku, ale nie przecierać go, jeśli chcecie uzyskać klarowny sok. Miąższ można wykorzystać do dżemu, kompotu lub deserów!Wlać zebrany sok z powrotem do czystego garnka. Dodać cukier.Gotować sok na małym ogniu, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie gotować jeszcze przez 10-20 minut, aż syrop lekko zgęstnieje i uzyska pożądaną konsystencję. Im dłużej gotujesz, tym gęstszy będzie syrop. Gorący sok/syrop przelać do wyparzonych butelek lub słoików ( można dodać do niego kilka truskawek wyjętych z garnka )zakręcić szczelnie pokrywki. Można dodatkowo pasteryzować butelki w gorącej wodzie przez 10-15 minut, aby zapewnić dłuższą trwałość (zwłaszcza jeśli używacie mniej cukru). Po ostudzeniu przechowywać sok/syrop w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty