Wędzony Schab w Galarecie


Witajcie kochani.Dziś przepis na przystawkę z wędzonego schabu w galarecie.
 

Składniki :
::::::::::::::::::
6 łyżeczek żelatyny 
25-30 dag.plastrów schabu wędzonego
0.5 litra bulionu 
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
2-3 ząbki przeciśniętego czosnku przez prasę
2-3 łyżeczki octu winnego ( nie musów) do smaku
Sól
Pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::;:::::::;:;;:;;;:;:::
Schab wędzony pokroić w plastry ,ułożyć na półmisku.Żelatynę wsypać do małej miseczki i zalać ja ok.1/4 szkl.zimnego bulionu.Odstawić na 5-10 minut ,aby żelatyna napęczniała.W międzyczasie podgrzać resztę bulionu w garnku. Nie doprowadzać do wrzenia. Bulion powinien być gorący, ale nie wrzący.Do gorącego bulionu dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Upewnić się, że nie ma żadnych grudek. Dodać przeciśnięty czosnek (jeśli używacie), ocet winny lub sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pamiętać, że bulion już ma swój smak, więc doprawiać ostrożnie. Zalewa powinna być wyrazista w smaku, ponieważ po zastygnięciu smak będzie mniej intensywny.Poczekać, aż zalewa ostygnie do temperatury pokojowej. Nie powinna być zbyt gorąca, gdy będziesz zalewać schab, aby nie "ugotowała" plastrów. Ułożyć plastry schabu na półmisku (najlepiej szklanym lub ceramicznym). Możesz dodać do nich świeże zioła, ugotowane jajko pokrojone w plastry, kawałki gotowanej marchewki czy groszek dla urozmaicenia,czy kapary.Delikatnie zalać plastry schabu przygotowaną, przestudzoną zalewą, tak aby całkowicie je przykryła.Wstawić naczynie z schabem do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aż galareta całkowicie stężeje.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty