Zupa Dietetyczna Krem z Pieczonych Warzyw Po Jemeńsku
Witajcie kochani.Dziś wlatuje przepis na zupę krem z pieczonych warzyw.Wyobraźcie sobie ciepło bijące od talerza, a do tego ten niepowtarzalny zapach… Zupa krem z pieczonych warzyw to kwintesencja smaku i aromatu, który powstaje, gdy słodkie marchewki, delikatne papryki czy ziemniaki uwalniają swoją esencję w gorącym piecu. To właśnie proces pieczenia sprawia, że każda łyżka tej zupy to prawdziwa symfonia smaków.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::
1 duża cebula drobno posiekaną(250gr.)
Oliwa z oliwek
250 gr.posiekanego selera naciowego
150 gr.posiekanej marchewki
15 gr.posiekanego czosnku
400 gr.pokrojonych w kawałki ziemniaków
300 gr.pokrojonych w kawałki cukini
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
1 duża papryka czerwona pokrojona w kawałki
Po 1 łyżeczce : czarnego pieprzu,kminu rzymskiego ,mielonej kolendry,płatków chili
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka bulionu w proszku warzywnego
250 gr.brokułów, pokrojone
Gorąca woda ,tyle aby pokryło warzywa
0.5 szkl.mleka migdałowego
Dodatki:
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Siekaną natka pietruszki
Płatki chili ( ostre lub łagodne )
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Na blasze układamy papier do pieczenia.Warzywa jak ziemniaki,seler naciowy,papryka czerwona,marchewka , cukinia,myjemy ,kroimy i układamy na blasze .Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i pieczemy ,aż warzywa staną się miękkie i będą lekko zwęglone.Do garnka wlewamy oliwę z oliwek,rozgrzewamy .Wsypujemy cebulę i smażymy na złoto ,dodajemy czosnek ,smażymy jeszcze chwilę ,dodajemy warzywa z piekarnika,przyprawy i smażymy ok 1 minuty ,dodajemy pokrojony w kawałkach brokuł,smażymy aż zmięknie lekko ,zalewamy wodą ,dodajemy bulion warzywny i gotujemy zupę na średnim ogniu przez ok.40 minut ,aż warzywa będą miękkie.Zupę zmiksować ,dodać mleko migdałowe ,znów zmiksować na gładki krem.Zupę przelać do misek ,dodać odrobinę oliwy z oliwek,odrobinę soku z cytryny,posiekaną natkę pietruszki i posypać lekko płatkami chili po wierzchu ( nie musowo ).Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz