Witajcie kochani.Dziś przepis na ulubiony kompot z rabarbaru.
Kompot z rabarbaru jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też niezwykle smaczny. Można go podawać na ciepło lub schłodzonego – w upalny dzień nie ma nic lepszego niż szklanka orzeźwiającego, domowego kompotu. Poniższy przepis jest uniwersalny i można go łatwo modyfikować, dodając ulubione przyprawy lub inne owoce, na przykład truskawki, które świetnie łagodzą kwasowość rabarbaru.
Składniki:
:::::::;;;;:::::::
500 gr.rabarbaru
150 gr.cukru
2 litry wody
1 łyżeczka mielonej wanilii
Kilka plasterków świeżego obranego imbiru
:::::;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Rabarbar dokładnie umyć, obrać . Pokroić łodygi na kawałki o długości około 2-3 cm.W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać pokrojony rabarbar. Dodać cukier i,wanilię oraz plasterki imbir
Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie rozpaść się całkowicie w purée. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić kompot do wystygnięcia. Dzięki temu smaki lepiej się połączą. Wyłowić imbir .Gorący kompot przelać do wyprażonych słoików ,zakręcić dekle.Pasteryzować od zagotowania się wody 10 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz