Lane Chrusty
Witajcie kochani.Dziś przepis na Lane Chrusty.Chrusty, znane również jako faworki, to esencja smaku i tradycji, często kojarzone z karnawałem i słodkimi, rodzinnymi chwilami. Te niezwykle delikatne i kruche ciasteczka o charakterystycznym kształcie wstążek, usmażone na złoty kolor, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich sekret tkwi w prostym cieście, które po usmażeniu staje się niezwykle lekkie i chrupiące, a posypane obficie cukrem pudrem rozpływa się w ustach. Przygotowanie domowych chrustów może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę to czysta przyjemność, która wniesie do Waszej kuchni wspaniały aromat i klimat beztroskiego świętowania. Jednak one nie są dziś robione tradycyjnie przez zagniecenie ciasta lecz z lanego ,które wylewamy ,a nie kładziemy na tłuszczu.Gotowi na kulinarną podróż do krainy słodkich wspomnień?Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::
6 łyżek mąki pszennej
6 jajek
1/4 łyżeczki soli
Olej do smażenia
::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną,wbić do niej jajka oraz dodać sól .Wymieszać i wyrobić łyżką lub mikserem ciasto.Na patelni rozgrzać olej i wlewać do niego ciasto cienkim strumieniem.Gdy się lekko zrumienią od spodu ,odwrócić je na drugą stronę.Usmażone ,złote Chrusty wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym.Podawać posypane cukrem pudrem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz