Nadziewana " Blondynka"z Air Fraer
Witajcie kochani.Dziś super przepis na nadziewaną paprykę"Blondi" z Air Fraer.Jest to słodka ,chrupiącą i bardzo aromatyczna papryka ,delikatna w miąższu niż taka żółta papryka co ja znamy. Faszerowana papryka
to danie, które zagościło na stołach wielu kuchni świata, to prawdziwa symfonia smaków i barw. To prosty, a jednocześnie wyrafinowany sposób na wykorzystanie słodkich papryk, które stanowią idealną jadalną miseczkę. Wypełnione aromatycznym farszem, pieczone do miękkości i lekko karmelizowane na wierzchu, stanowią obietnicę kulinarnej przyjemności.To danie oferuje nieskończone możliwości. Może być serwowane jako sycący, wegetariański posiłek, ale równie dobrze sprawdzi się z dodatkiem mięsa mielonego, ryżu, kaszy, czy sera, co czyni go idealnym wyborem na każdą okazję i dla każdego smaku. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na szybki obiad, czy też planujesz uroczysty posiłek, nadziewana papryka z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia.
Składniki:
:;;:;:::::::::::::::
4 -6 papryk żółtych zwane " Blondi"
1 papryka czerwona,pokroić drobno w kosteczkę
2 ząbki czosnku,rozgnieść i posiekać
1 cebula ,posiekać drobno w kostkę
1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę
20-30 dag.mięsa mielonego z kurczaka
Sól
Pieprz
Papryka słodka mielona
Odrobina papryki wędzonej
1 łyżeczka przyprawy chmeli suneli
Oliwa z oliwek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Paprykę czerwoną umyć ,osuszyć., pokroić drobno w kosteczkę .Żółte papryki oczyścić z gniazda nasiennego usuwając " dupkę " papryki,opłukać ,osuszyć,odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę ,zeszklić, włożyć mięso mielone o smażyć na lekko złoty kolor.Dodać resztę warzyw i czosnek ,przyprawić , sól, smażyć do miękkości warzyw i mięsa.Farsz lekko ostudzić .Nadziewać papryki ,włożyć do Air Fraier na 200 stopni i piec 25-30 minut , w międzyczasie odwracając je na drugą stronę tak w połowie pieczenia .Tak samo możemy postąpić piekąc je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,ustawiamy wtedy temperaturę grzania 200-220 stopni ,góra-dół i pieczemy ok.30 minut ..Smacznego.Świetnie smakują polane ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz