Nadziewane Bakłażany





Witajcie kochani.Dziś wlatuje przepis na najsmaczniejszego bakłażana .. To danie to świetny sposób na wykorzystanie letnich warzyw i stworzenie sycącego, aromatycznego posiłku. Połączenie miękkiego bakłażana z wyrazistym, mięsnym farszem i ostrym ajvarem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość zapieczona pod serową kołderką to coś, czemu trudno się oprzeć.

Składniki:
:;;;:;::::::::::::::::
3 średnie bakłażany
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2-3 papryki (najlepiej różne kolory)
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
350 g ajvar (ostry lub łagodny, w zależności od preferencji)
1 duży pomidor
200 g sera mozzarella
100 g sera parmezan
Oliwa z oliwek
Sól
Czarny pieprz
Mielona kolendra (około pół łyżeczki)
Słodka papryka wędzona (około 1 łyżeczki)
:::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, pozostawiając około 1 cm grubości skórki. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Połówki bakłażanów posolić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec przez około 20-25 minut, aż będą miękkie.W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę papryki i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.Dodać na patelnię mielone mięso i smażyć, rozdrabniając je łyżką, aż zmieni kolor. Doprawić solą, czarnym pieprzem, mieloną kolendrą i wędzoną papryką.Do mięsa dodać pokrojony miąższ z bakłażanów, ajvar i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić całość na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą.Wyjąć upieczone połówki bakłażanów z piekarnika i nałożyć do nich gotowy farsz. Na wierzch zetrzeć oba sery: mozzarellę i parmeza.Włożyć faszerowane bakłażany z powrotem do piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i pięknie zrumieni. Podawać od razu po upieczeniu.Smacznego!
zdjęcie profilowe


 3 bakłażany

500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
2-3 papryki
1 cebula
5 ząbków czosnku
350 g ajvar (w moim przypadku ostry)
1 pomidor
200 g sera mozzarella
100 g sera parmezan
Oliwa z oliwek
Sól
Czarny pieprz
Mielona kolendra
Papryka wędzona słodka

Komentarze

Popularne posty