Powidła Śliwkowe


 Witajcie kochani.Dziś pyszny przepis na powidła śliwkowe.Smażone powidła śliwkowe to idealny sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt wynagradza wszelki trud. Gęste, aksamitne i aromatyczne, doskonale sprawdzą się jako dodatek do naleśników, gofrów, a nawet jako nadzienie do ciast i rogalików. To tradycyjny przysmak, który przypomina o sielskich, wakacyjnych dniach i o zapachu dojrzałych śliwek, unoszącym się w powietrzu.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::::
2 kg.śliwek 
1 łyżeczka mielonej laski wanilii
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Owoce umyć , osuszyć,zmielić drobno przez maszynkę .Przelać całość do garnka o grubym dnie .Na mały ogień postawić garnek ze śliwkami i mieszając od czasu powoli wysmażać powidła.Trwa to ok.4 godzin.U mnie w domu powidła smażyło się przez 1.5 -4 godzin przez 4 dni  codziennie.Między sesjami garnek z powidłami odstawiało się do wystygnięcia na noc. Dzięki temu uzyskują one głęboki, bordowy kolor i aksamitną konsystencję bez przypalania.Już na sam koniec dodajemy wanilię i jak komu za mało słodyczy to można dodać cukier lub miód.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty