Sałatka Szwedzka do Słoików


 Witajcie kochani.A ja ciągle przerabiam słoiki ,i czasu na pisanie bloga dosłownie nie mam . Chciałabym częściej je pisać ,ale życie inaczej układa scenariusz.Dziś więc podzielę się moim ulubionym przepisem na Sałatkę Szwedzką.Jeśli szukasz prostego i smacznego pomysłu na pyszny dodatek do obiadu, a może na zdrową przekąskę , przygotowanie sałatki szwedzkiej w słoiku to świetne rozwiązanie, które pozwala zamknąć smak lata na dłużej. Jest nie tylko wyjątkowo prosta do zrobienia, ale również doskonale się przechowuje, dzięki czemu możesz cieszyć się jej świeżością i chrupkością przez wiele tygodni. Idealna dla tych, którzy cenią sobie wygodę i domowe przetwory!

Składniki:
:::::::::::::::::
2 kg.ogórków gruntowych
2 litry wody
Ok.0.5 szkl.soli

Zalewa:
:::::::::::::::::
500 ml.octu spirytusowego 10%
875 ml.wody
2 szkl.erytrolu/ cukru 

Dodatkowo :
:::::::::::::::::::::
2 średnie marchewki
3 łyżeczki ziaren gorczycy 
18 ziaren ziela angielskiego
18 ziaren czarnego pieprzu 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::  
Ogórki wsypujemy do zlewu ,zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 30 minut.Myjemy je ,odsączamy .Odcinam końcówki w ogórkach .Kroimy je w plasterki .Wszystkie ogórki pokrojone w plasterki wkładamy do dużej miski.Do 2 litrów zimnej wody wsypać ok. pół szklanki soli kamiennej.Wode mieszać , aż sól się rozpuści i zalać nią ogórki 
przemieszać całość i odstawić na 3 godziny w dowolne miejsce oprócz lodówki i nie ma słońcu .
Po tym czasie odcedzić ogórki z wody 
wodę wylać ,a ogórki odłożyć do miski .Przygotować ok 4-6 słoików wyprażonych wraz z deklami .Marchewki obrać ,umyć ,pokroić na plasterki .Rozdzielić je porównać na każdy słoik .Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki ziaren  gorczycy oraz po 3 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
W słoikach umieścić teraz plasterki ogórków .Wypełnić je prawie w całości ,jednak nie upychając je za mocno ,zalewą musi mieć miejsce ,aby wypełnić przestrzenie między  plasterkami ogórków .
Przygotować zalewę :Do garnka wlać 875 ml.
wody .Wsypać 2 szkl.erytrolu/ cukru.Zagotować.Mieszac ją do momentu gdy cały środek słodzący się rozpuści ,wtedy wlać 1 szklankę octu 10% i ponownie zagotować .Wyłączyć grzanie
Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach ,postukać lekko słoikiem ,aby cała zalewą pokryła ogórki,przemieszać patyczkiem . .Zakręcić dekle i pasteryzować  słoiki od zagotowania się wody -10 minut.Smacznego




Komentarze

Popularne posty