Śliwki w Soku Własnym



 Witajcie kochani.Dzis przepis na śliwki w soku własnym.Przepis  od lat w mojej rodzinie i nie znajdziecie pyszniejszych od nich ha ha ....Jak wiemy przygotowywanie przetworów na zimę to piękna tradycja, która pozwala zatrzymać smaki lata na dłużej. Jednym z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych sposobów na przechowanie soczystych śliwek jest zrobienie ich w soku własnym. To idealna metoda, by cieszyć się ich naturalnym, słodko-kwaśnym smakiem bez dodatku konserwantów czy dużej ilości cukru. Takie śliwki doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów, ciast, kompotów, a nawet jako samodzielna przekąska.Zapraszam.

Składniki:
::::;:::::::::::::
2 kg.śliwek
1 szkl.cukru
1 łyżeczka wanilii mielonej 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Śliwki umyć ,osuszyć ,usunąć z nich pestki.Sloiki wyparzyć wraz z deklami( dekle nowe muszą być ).Śliwki zasypać cukrem,zamieszać i zostawić na kilka godzin ,aby  puściły sok.Po tym czasie dodajemy wanilię mielona prawdziwą,mieszamy i pakujemy wszystko do słoików.Zakrecamy i pasteryzujemy od zagotowania się wody 30 minut.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty