Witajcie kochani.Kolejny super przepis na sorbet Brzoskwiniowy.
Gdy słońce praży, a upał daje się we znaki, nie ma nic lepszego niż orzeźwiający, domowy sorbet. A sorbet morelowy to prawdziwy letni hit! Jest lekki, delikatny, a jego słodycz i subtelna kwasowość idealnie gaszą pragnienie. Przygotowanie go jest niezwykle proste i nie wymaga skomplikowanego sprzętu. Wystarczą dojrzałe, soczyste morele, odrobina cukru i sok z cytryny, by stworzyć deser, który zachwyci każdego. Poniższy przepis jest dowodem na to, że najlepsze smaki często kryją się w prostocie.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
500 g dojrzałych moreli
100 g cukru
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
::::::::::::::::::::::::::::::::::
W małym garnku połączyć cukier z wodą. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Możecie je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Jeśli wolicie bardziej gładką konsystencję, obieranie jest dobrym pomysłem/ja obrałam.Pokrojone morele przełożyć do blendera. Dodać ostudzony syrop cukrowy oraz sok z cytryny. Blendować na gładką masę, aż do uzyskania jednolitego purée.Gotową masę przelać do płaskiego naczynia (np. do metalowej formy lub pojemnika) i wstawić do zamrażarki. Po około 1-2 godzinach, gdy masa zacznie zamarzać na brzegach, wyjąć ją z zamrażarki. Za pomocą widelca lub blendera rozbić i wymieszać zamarzającą masę. Powtarzać ten proces co 30-60 minut, przez około 3-4 godziny, aż sorbet uzyska jednolitą, kremową konsystencję. To kluczowy krok, który zapobiega tworzeniu się dużych kryształków lodu
Gotowy sorbet można podać od razu lub przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce. Przed podaniem warto odczekać kilka minut, aby lekko zmiękł.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz