Witajcie kochani .Dziś przepis na pyszną chrupiącą surówkę ze świeżej kapusty.Taka surówka jest świetna do
obiadu, zwłaszcza do mięs. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna witamin, a do tego niezwykle chrupiąca. Zrobisz ją szybko, a dzięki prostemu winegret zamiast majonezu, jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
pół główki białej kapusty
1 por (tylko biała i jasnozielona część)
1 duża marchewka
pęczek natki pietruszki
Składniki na Sos:
::::::::::::::::::;:;;::::::
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kapustę bardzo drobno poszatkować. Można użyć do tego szatkownicy lub ostrego noża. Przełożyć do dużej miski.Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie pół plasterki. Dodać do kapusty.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do reszty warzyw.Posiekać drobno natkę pietruszki i wrzucić do miski.W małej miseczce przygotować sos. Wlać olej, ocet, dodać musztardę i miód. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Polać sosem warzywa w misce i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobić to rękami, by mieć pewność, że wszystkie składniki są równomiernie pokryte sosem.Surówka smakuje najlepiej po około 15-20 minutach, gdy smaki się przegryzą.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz