Ogórki Tarte na Zupę Ogórkową
Witajcie kochani.Ja ciągle zarobiona przetworami i brak czasu ,aby bardziej skupić się na blogu .Jednak mam nadzieję ,że to się poprawi .Jednak dziś zachęcam Was przepisem na Tarte ogórki ma zupę Ogórkową .Ostatnio się bardzo zdenerwowała ,kupiłam słoik w sklepie i co się okazało ? W ogóle prawie nie były ukiszone ,twarde i niesmaczne
postanowiłam więc zrobić je sama ,bo uwielbiam ogórkową zupę , do czego i Was nakłaniam ,bo jesień to idealny czas, by zamykać smaki lata w słoikach. Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie ich na dłużej są przetwory z ogórków, które stanowią doskonałą bazę do rozgrzewającej, zimowej zupy ogórkowej. Dzięki tej prostej recepturze, w chłodne dni wystarczy otworzyć słoik, by w kilka chwil cieszyć się aromatycznym i domowym obiadem.Czyż jest coś bardziej kojącego w chłodny dzień niż miska gorącej, domowej zupy ogórkowej? Jej przygotowanie z ogórków kiszonych z własnej spiżarni to prawdziwa przyjemność. Ta receptura pozwoli ci zamknąć w słoikach idealną bazę, która w mgnieniu oka zamieni się w sycący i pyszny obiad, przywołując wspomnienia letnich smaków prosto z ogrodu,a przygotowywanie domowych przetworów to świetny sposób, by zaoszczędzić czas i pieniądze, a jednocześnie cieszyć się zdrowymi, naturalnymi smakami. Te przetwory z ogórków na zupę to prawdziwy ratunek w zabiegane dni – wystarczy dodać je do bulionu z ziemniakami, by w kilkanaście minut stworzyć pyszny, pożywny posiłek dla całej rodziny. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę i smak.Zapraszam.
Składniki:
:::;;:::::::::::::
2 kg.ogórków gruntowych
50 gr.soli
1 pęczek koperku
1 główka czosnku
:;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ogórki wkładamy do zlewu ,zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 30 minut,umyć , osuszyć.Słoiczki wyparzyć w gorącej wodzie wraz z deklami.
Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.Czosnek obrać z łuski .Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski ,zasypać solą , wymieszać i odstawić,aż puszczą sok .Teraz dodać posiekany koperek i wycisnąć lub posiekać ząbki czosnku .Wszystko razem dokładnie wymieszać.Przełożyć całość do wyprażonych słoiczków wraz z sokiem ,który się wytworzył .Lekko ubijamy ,tak aby na samej górze wypłynął sok.
Zakręcamy deklami i zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu aby mam się ukisiły.
Wynosimy po tym czasie do piwnicy
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz