Aromatyczny Ryż z Warzywami
Witajcie kochani .Dziś po tak długiej przerwie wlatuje przepis na przepyszny Ryż z Warzywami .Jest to klasyka szybkiej i zdrowej kuchni.Danie uniwersalne ,które możemy dostosować do zawartości naszej lodówki.Sprawdza się jako samodzielne danie obiadowe lub kolacja.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::
1 szkl.ulubionego ryżu
2 szkl.wody
1 łyżka oleju lub oliwy
1 średnia cebula
1 puszka odsączonych warzyw ( groszek,marchewka , kukurydza) tylko to miałam w lodówce ha ha
Czosnek 2 ząbki przeciągnięte przez prasę
0.5 sztuki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1-2 łyżki sosu sojowego
Sól
Pieprz czarny
Kurkuma szczypta
Carry szczypta
Imbir mielony szczypta
2 łyżki przecieru pomidorowego
:;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Opłukać ryż pod bieżącą wodą,przełożyć do garnka. Ryż zalać 2 szklankami wody lub bulionu ,posolić szczyptą soli.Gotować na malutkim ogniu,przykryć pokrywką.Gotujemy przez 15-18 minut, aż woda wchłonie się całkowicie .Nie mieszać w trakcie gotowania!!!
Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej .Wrzucił posiekaną cebulę i smażyć ,aż się zeszkli ok.3 minut.Dodać teraz pokrojoną paprykę w kostkę i wyciśnięty czosnek ,smażyć ok.4 - 5 minut.Dodać odsączone warzywa z puszki ,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz, curry,imbir,kurkumę i smażyć ok.3 minut.
Warzywa muszą być chrupiące .
Teraz dodać ugotowany ryż ,sos sojowy .Dokładnie wymieszać z warzywami ,aż pokryje je całe , smażymy jeszcze ok.3 minut.
Spróbować i jak trzeba to przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Przekładamy na talerz ,posypujemy natką pietruszki.Podajemy z sałatą polana oliwa i sokiem z cytryny.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz