Dorsz Czerniak z Warzywami
Witajcie kochani .Dziś wlatuje przepis na pieczoną rybę z warzywami z piekarnika.
Super pomysł kiedy szukamy pomysłu na zdrowy , szybki i niezwykle aromatyczny obiad lub kolację ,który zachwyci swym smakiem , a nie obciąży naszego ciała. Ta potrawa to kwintesencja prostoty i smaku: delikatne, białe mięso dorsza, bogate w cenne kwasy omega-3 i białko, łączy się tu z soczystymi, sezonowymi warzywami. Całość, skąpana w aromatycznej marynacie ziołowej, piecze się jednocześnie w jednym naczyniu, co minimalizuje sprzątanie i pozwala składnikom doskonale się przeniknąć. To danie udowadnia, że kuchnia fit może być jednocześnie pełna smaku i kulinarnie satysfakcjonująca, idealna dla każdego, kto ceni sobie lekkość i jakość na talerzu.Zapraszam.

Składniki: 2 porcje.
:;:::::::::::::::::::::::::::::::
300 gr.Dorsza
200 gr.pomidora
160 gr.cukini
140 gr.papryki czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pieprz cytrynowy
Suszona natką kolendry
Sól
Oliwa z oliwek
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa umyć ,pokroić .Rybę umyć ,osuszyć .Przyprawić rybę pieprzem cytrynowym,solą i natką kolendry,warzywa pokroić ,przyprawić solą ,pieprzem ,ulubionymi ziołami ( u mnie śródziemnomorskie ),skropić oliwą ,wymieszać.Warzywa wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.Po tym czasie warzywa wyjąć z piekarnika ,ułożyć na nich rybę , skropić lekko oliwą i zapiekać jeszcze ok .15 minut.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz