Jak Zrobić Keczup z Cukini


 Witajcie kochani.Dziś przepyszny ,dosłownie ,keczup z cukini.Z czystym sumieniem mogę go Wam polecić .Kupne niech się chowają...Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::
1.5 kg.cukini
0.5 kg.cebuli
1.5 łyżki soli 
0.5 szkl.erytrolu/cukru
125 ml.octu jabłkowego lub 80 ml.10% octu spirytusowego
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1 łyżeczka ostrej papryki
0.5 łyżeczki pieprzu mielonego 
400 gr.koncentratu pomidorowego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cukinie umyć ,obrać,odciąć końce .Pokroić na pół ,usunąć ziarna jak są .Pokroić w kawałki ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach .Startą cukinie i cebulę przełożyć do miski ,posolić ,wymieszać i przykryć ściereczką ,zostawić na noc.Rano odlać z warzyw wytworzony sok .Przełożyć cukinie do garnka ,wsypać erytrol lub cukier ,zamieszać, zagotować.Pod garnkiem zmniejszyć ogień i gotować 30 minut,co chwile mieszając .Dodać ocet ,przyprawy i pieprz,oraz koncentrat pomidorowy,wymieszać .Gotować pod przykryciem 25 minut.Gorący keczup przelać do słoiczków ( będzie trochę rzadki ,ale później jak postoi zgęstnieje ).Zakręcić wieczka i Pasteryzować przez 15 minut.Wyjac po tym czasie i na ściereczce ustawić je gorące do góry dnem,przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty