Kiszone Jabłka w Słoikach
Witajcie kochani .Dziś wlatuje przepis z mojego rodzinnego domu na kiszone jabłka z korzeniami .Pachną i smakują cudownym anyżem i cynamonem.Podajemy je do serów ,jako dodatek do barszczu ,żurku .Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::
4 kg.małych jabłek
Kilkanaście ziaren ziela angielskiego
Kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
1 laska cynamonu połamana na mniejsze kawałki
1 gwiazdka anyżu
5 ziaren jagód jałowca
2 łyżki soli
2 litry wody
2 łyżki miodu
Kilka liści wiśni lub porzeczki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W dużym garnku zagotować wodę z korzeniami.Odcedzić z korzeni.Do gorącej ( nie wrzącej )dodać sól i miód .Mieszać,aż składniki się całkowicie rozpuszczą.Solankę całkowicie wystudzić.Na dno wyparzonych słoi ułożyć po kilka umytych liści .
Jabłka umyć i włożyć w całości do wyłożonych liśćmi i korzeniami wyjętymi z zalewy i wyparzonych słoi .Jabłka zalać solanką ,ułożyć je w naczyniu ,gdzie będzie się ulatniać woda z fermentacji ,przykryć lekko zakrętką i zostawić na 3 dni do kiszenia np.w kuchni.Po tym czasie zakręcamy nakrętki i wynosimy do piwniczki.Smacznego.
Jabłka umyć i włożyć w całości do wyłożonych liśćmi i korzeniami wyjętymi z zalewy i wyparzonych słoi .Jabłka zalać solanką ,ułożyć je w naczyniu ,gdzie będzie się ulatniać woda z fermentacji ,przykryć lekko zakrętką i zostawić na 3 dni do kiszenia np.w kuchni.Po tym czasie zakręcamy nakrętki i wynosimy do piwniczki.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz