Kluski Śląskie w Wersji Keto w Sosie


Witajcie kochani.Dziś kolejny przepis na Keto kluski w sosie pomidorowym.

 
​Czy tęsknisz za klasycznym smakiem tradycyjnej kuchni polskiej, ale Twoja dieta ketogeniczna każe Ci unikać ziemniaków i mąki? Mamy rozwiązanie, które udowadnia, że nie musisz rezygnować z ulubionych potraw!Oto przepis na Leto Kluski Śląskie w Sosie Pomidorowym, który zachowuje charakterystyczny kształt, miękką teksturę i satysfakcjonujący smak, jednocześnie idealnie wpisując się w zasady diety niskowęglowodanowej. Zamiast tradycyjnego ziemniaka, wykorzystamy sprytne połączenie składników ( specjalne mąki niskowęglowodanowe), które pozwoli Wam cieszyć się tym kultowym daniem bez wyrzutów sumienia i bez obaw o wybicie z ketozy.​Przygotujcie się na kulinarną podróż do smaków dzieciństwa, teraz w zdrowej, keto-przyjaznej odsłonie, w towarzystwie aromatycznego, domowego sosu ppomidorowego.Zapraszam.

Składniki
:::::::::::::::::::::::::

125 gr.twarogu półtłustego ( pół kostki)
10 gr.błonnika bambusowego
20 gr.gumy guar 
1 jajko
0.5 łyżeczki soli
Szczypta kurkumy dla koloru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sos pomidorowy:
:::::::::::::::::::::::::::::
1 szkl.bulionu 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyzka oliwy z oliwek 
Sól
Pieprz
Bazylia
Oregano
Natka pietruszki 
1 łyżeczka do zagęszczenia sosu
1 łyzka swojskie ,wiejskiej śmietany lub kremówki 30%
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać wszystkie odmierzone składniki ,zmiksować i odstawić na bok ,aż ciasto zgęstnieje .Formować kluski z dziurką .Gotować w wodzie z solą ,od wypłynięcia na wierch klusek gotujemy je 3-4 minuty.Odcedzic na durszlaku.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać posiekaną drobno cebulę ,smażyć ,aż całą się zeszkli ,dodać do niej posiekany drobno czosnek .Smażyć kilka sekund .Dodać teraz koncentrat pomidorowy i przyprawy ,wymieszać ,chwilę smażyć .Wszystko podlać bulionem i gotować na małym ogniu aby sos się zredukował do połowy.Jak potrzeba to jeszcze doprawiamy i zagęszczamy błonnikiem bambusowym.Wsypujemy posiekaną natkę i wlewamy śmietanę,mieszamy .Chwilę gotujemy i podajemy z kluskami .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty