Kompot z Jabłek z Korzeniami
Witajcie kochani.Dziś przepis na przepyszny kompot z korzeniami do słoików ,który robię w swoim domu.Gdy za oknem chłodne ,jesienne powietrze , a dni stają się krótsze ,nie ma nic lepszego niż kubek aromatycznego, rozgrzewającego kompotu.Mój tradycyjny kompot zyskuje na smaku i aromacie ,dzięki korzennym przyprawom .Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::::
5 kg.jabłek,obrać ,wydrylować z nasion ,pokroić na ćwiartki.
5 litrów wody
1 kg.cukru
Kilka lasek cynamonu 4-5 sztuk
1 -2 łyżeczki cukru marcepanowego
Garść goździków
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Słoiki umyć ,wyparzyć wraz z zakrętkami.Jabłka pokroić w ósemki i układać do słoików wypełniając je mniej więcej do ich 3/4 wysokosci.
Do dużego garnka wlać 5 litrów wody i wsypać kilo cukru.Zagotować,mieszając ,aż cukier się rozpuści .Do gotującego się syropu dać garść goździków ,laski cynamonu i cukier marcepanowy.Gotować 5-10 cm ,aby syrop załapał smak.Syrop odcedzić z lasek cynamonu i goździków.Do każdego słoja dodać po 3 świeże goździki.Zalać gorącym syropem słoiki zostawiając około 1.5-2 cm.wolnej przestrzeni.Wytrzeć brzegi słoika suchą ściereczką.Natychmiast zakręcamy szczelnie zakrętkami słoiki .Pasteryzuje my słoiki 20 minut od zagotowania się wody w garnku.



Komentarze
Prześlij komentarz