Odświętne Pudełko Ciasteczek
Kruche ciasteczka to prawdziwa klasyka domowych wypieków, przywołująca ciepłe wspomnienia i otulający zapach unoszący się w kuchni. Są idealne na każdą okazję: do popołudniowej herbaty, jako słodki dodatek do kawy, a nawet jako jadalny prezent. Sekret ich wyjątkowej tekstury tkwi w prostej recepturze, która bazuje na idealnym połączeniu mąki ,masła i cukru. To właśnie duża zawartość tłuszczu sprawia, że ciasteczka są tak kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich nie wymaga zaawansowanych umiejętności, a samo wałkowanie i wycinanie ulubionych kształtów może być świetną zabawą dla całej rodziny.
1 . "Klasyczne Kruche Gwiazdeczki "
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Składniki:
::::::::::::::::::
250gr mąki pszennej typu 450lub 500)
125 gr.zimnego ,twardego masła
75 gr cukru pudru
1 średnie żółtko
1 małe jajko ( do posmarowania przed
pieczeniem)
Płatki migdałów do dekoracji
Szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, szczyptę soli oraz opcjonalnie wanilię. Wymieszać suche składniki.Zimne masło pokroić w małą kostkę i dodać do mąki. Szybko siekać nożem lub rozcierać palcami, aż ciasto będzie przypominać drobną kruszonkę. Dodać żółtko. Zagnieść szybko ciasto. Im krócej je wyrabiać , tym bardziej będzie kruche. Jeśli jest zbyt sypkie, można dodać 1-2 łyżeczki bardzo zimnej wody.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30-60 minut. To kluczowy etap, który zapobiega rozlewaniu się ciastek podczas pieczenia.Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra/dół). Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką na grubość około 3-5 mm. Wycinać gwiazdki lub ulubione kształty foremkami. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, by były bardziej złociste i ułożyć kilka płatków migdałowych.Piec przez około 10-15 minut, aż brzegi ciastek lekko się zarumienią. Czas zależy od grubości i wielkości ciastek.Ostudzić ciastka na kratce. Po wystudzeniu można je polukrować lub ozdobić czekoladą,albo zostawić jak jest :).
2 . Ciastka z Marmoladą
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Składniki:
:::::::::::::::::::::
150 gr.mąki pszennej typu 450 lub 500
20 gr.skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
0.5 kostki miękkiego masła
1 żółtko
40 gr.cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
2 łyżki marmolady różanej lub innej
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masło przełożyć do miski , dodać cukier puder i szczyptę soli.Utrzeć do uzyskania jasnej ,puszystej masy . Następnie dodać cukier waniliowy i żółtko .Ponownie utrzeć do połączenia się składników.Teraz kolejno dodawać mąkę pszenną ,skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszać całość ,aż się wszystko połączy.
Z powstałego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego .Kulkę lekko spłaszczyć .W każdej kulce zrobić palcem dziurkę ( wgłębienie) i nadziać odrobiną marmolady.Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni góra - dół przez 13-15 minut,do zrumienienia.Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
3.Kruche Ciastka "Księżyce "
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Składniki:
:::::::::::::::::::::::::
20 dag.miękkiego masła
80 gr.cukru pudru
2 żółtka
Szczypta soli
1 op.cukru waniliowwego
Do obtoczenia cukier puder z cukrem waniliowym
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać suche produkty ,wymieszać .Dodać miękkie masło pokrojone w kosteczkę ,wyrobić ciasto ręcznie lub posiekać nożem ,aż powstanie kruszonka .Teraz dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto rękoma .Im krócej będziemy je zagniata tym bardziej rogaliki będą kruche.
Z ciasta uformować kulę ,owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki ,a najlepiej zostawić je na całą noc .Formować z ciasta małe kulki ,i formować z nich cienkie wałeczki ,wyginając je lekko w łuk jak Rogala .Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra - dół .Rogaliki układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka piec 10-12 minut .Są gotowe gdy lekko stwardnieją ,ale wciąż będą wyglądać blado.Gorące obtaczamy w cukrze pudrze i cukrze waniliowym .



Komentarze
Prześlij komentarz