Syrop z Winogron - Esencja Jesieni w Butelkach


Witajcie kochani.Dziś spóźniony przepis na domowy syrop z Winogron .
 Syrop winogronowy to wspaniały sposób na zatrzymanie smaku i aromatu lata na dłużej. Jest pyszny, uniwersalny i pełen naturalnej słodyczy.​Syrop winogronowy to prawdziwy skarb spiżarni, zwłaszcza jesienią, gdy winogrona są najsłodsze i najbardziej soczyste. Choć wino jest najbardziej znanym produktem z tych owoców, koncentrat soku winogronowego, czyli syrop, oferuje równie bogate doznania smakowe w formie bezalkoholowej.​Jego gęsta konsystencji i głęboki , owocowy smak  sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw i napojów. Syrop winogronowy doskonale sprawdzi się jako:dodatek do herbaty, wody gazowanej lub lemoniady,polewa do naleśników, gofrów, lodów i deserów,składnik drinków i koktajli,wzbogacenie smaku jogurtów i owsianek.Przygotowanie go w domu jest satysfakcjonujące i pozwala w pełni kontrolować skład, unikając sztucznych barwników i konserwantów. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się tym nektarem przez cały rok.Ten przepis opiera się na ekstrakcji soku z owoców i jego zagęszczaniu z dodatkiem cukru.

Składniki:
:::::::::::::::::::
2 kg.dojrzałych winogron - (ciemne odmiany, np. 'Concord' lub 'Muscat', dadzą intensywniejszy kolor i smak, ale białe też się nadadzą)

500 gr.-1 kg  cukru - (w zależności od słodkości winogron i preferowanej gęstości; na początku lepiej użyć mniej, a w razie potrzeby dosłodzić)

Sok z 1/2  cytryny (opcjonalnie, dla balansowania smaku i lepszego koloru)

100-200 ml.wody (tylko na start, aby winogrona nie przywarły)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​Winogrona dokładnie umyć i oderwać owoce od szypułek. Starać się używać tylko zdrowych, nieuszkodzonych winogron.​Wrzuć owoce do dużego garnka.​​Wlać na dno garnka wodę, aby zapobiec przypaleniu.​Gotować na małym ogniu, często mieszając. Owoce stopniowo zaczną pękać i puszczać sok. Gotować przez około 15-20 minut aż większość winogron się rozpadnie.​Przelać całą zawartość garnka przez gęste sito wyłożone dodatkowo gazą lub czystą ściereczką.Odstawić masę, aby sok swobodnie spływał. Można delikatnie docisnąć resztę owoców łyżką, by wydobyć jak najwięcej płynu, ale unikać silnego przecierania, by syrop był klarowny.​​Uzyskany sok wlać z powrotem do czystego garnka.​Dodać cukier (zacznij od mniejszej ilości) i sok z cytryny (jeśli używasz).​Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie gotować syrop bez przykrycia przez około 30-45 minut (lub dłużej), aż płyn zredukuje swoją objętość o około 1/3 i osiągnie pożądaną gęstość (pamiętać, że po ostygnięciu zgęstnieje jeszcze bardziej).​W trakcie gotowania usuwać tworzącą się pianę.​​Gorący syrop przelać do wcześniej prażonych, czystych butelek lub słoików.​Szczelnie zakręcić nakrętki ,przykryć ściereczką, zostawić do wystygniecia.W celu dłuższego przechowywania, słoiki można dodatkowo pasteryzować (np. przez 10 minut w kąpieli wodnej). Gotowy syrop przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Komentarze

Popularne posty