Ciasto z Kremem Ajerkoniakowym z Masą Krówkową


Witajcie kochani .Dziś przepis na moje ulubione ciasto z ajerkoniakiem.Ciasti , które wniesie na stół elegancję i rozgrzewającą , świąteczną nutę .Delikatny, puszysty  biszkopt przełożony jest aksamitnym kremem , którego sercem jest gęsty i aromatyczny ajerkoniak.To deser idealny na specjalne okazje , łączący klasyczną strukturę z wyrafinowanym ,lekko alkoholowym smakiem , który urzeka już od pierwszego kęsa .Zapraszam .

Składniki:
:::::::::::::::: 
5 jajek
1 szkl.mąki pszennej typu 450
0.5 szkl drobnego cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kremowa:
::::::;;::;;:;;;;::::::::::::
700 ml.mleka
1 szkl.cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 i pół łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej 
3 żółtka
200 gr.masła
180 ml.ajerkoniaku
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Białka ubić na sztywno , pod sam koniec ubijania dodać cukier ,cały czas ubijając.Dodawać pojedynczo żółtka i ubijać do połączenia.Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao . Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników .Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piec w piekarniku nagrzanym góra - dół 180 stopni przez ok.30 minut.Wyjąć i wystudzić.
Połowę mleka zagotować ,żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,następnie dodać obie mąki i wymieszać  zresztą mleka .Wszystko zmiksować robotem tak, aby nie było grudek.Całość wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać.Chwilę pogotować. Budyń przykryć i zostawić do ostudzenia .Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać do niego po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.Powoli teraz dolewać ajerkoniak.Dokladnie utrzeć.
Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy ,wygładzamy .Rozprowadzamy teraz po kremie masę krówkową i gotowe .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty