Devolaje z Kurczaka z Pieczarkami


Witajcie kochani .Dziś coś pysznego wjeżdża na blog...a mianowicie odświętne danie  devolaje z kurczaka.
To eleganckie danie obiadowe, które jest prostsze do wykonania, niż mogłoby się wydawać!Devolay to klasyka polskiej kuchni, będąca wariacją na temat francuskiego filet de volaille (filetu drobiowego). Zazwyczaj kojarzone z nadzieniem z masła i przypraw, w tym przepisie zyskują nowy, aromatyczny wymiar dzięki soczystemu farszowi z pieczarek i cebulki , który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Panierka, chrupiąca i złocista, ukrywa w sobie prawdziwą ucztę. Choć przygotowanie wymaga kilku kroków, efekt końcowy – eleganckie i sycące roladki – jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, by stworzyć obiad godny restauracji.

Składniki:
::::::::::::::::::
2 podwójne filety z kurczaka ( 500-600gr.)zmielić
Sól 
Pieprz biały mielony

Farsz:
::::::::
200 gr.pieczarek
1 mała cebulka
1 łyżka masła pokrojonego w kosteczkę 
0.5 łyżeczki Gałka muszkatołowa mielona 
Sól
Pieprz czarny mielony
Czosnek 
Ok.0.5 szkl.mąki
2 jajka
Ok.0.5 szkl.bułki tartej 
Olej do smażenia lub masło klarowane
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pieczarki oczyścić i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz .Wrzucić cebulę i smażyć , aż się zeszkli.Dodać pieczarki i smażyć,aż puszczą wodę , a następnie odparują.Przyprawic farsz gałką muszkatołową ,solą ,pieprzem ,czosnkiem przeciśnięty przez prasę .Wymieszać i odstawić,aby farsz dobrze ostygł.
Piersi kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa ,doprawić solą  i pieprzem białym.Uformować z mięsa kulę ,rozpłaszczyć ją na dłoni ,nałożyć farsz i kosteczkę zimnego twardego masła, zwinąć w formie cygara ,lekko go spłaszczając.Upewnić się ,że farsz jest dokładnie zamknięty  w środku.Przygotować
talerze z mąką ,na drugi talerz trzepane jajka i trzeci z bułką tartą.
Zwinięte devolaye obtoczyć kolejno:
- w mące ( otrzepać je z nadmiaru mąki)
- w jajku
- w bułce tartej ( dokładnie dociskając panierkę ,zwłaszcza na końcach )
Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć kotlety  na średnim ogniu z każdej strony ok 5-7 minut.na złoty kolor.Kotlety przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika jeszcze na 15 minut w temperaturze 180 stopni.Snacznego.


Komentarze

Popularne posty