Domowy Smalczyk Tradycja Kuchni Polskiej
Witajcie kochani.Dzis przepis bez ,którego nie mogę się obejść w mojej kuchni.Domowy smalec to jeden z tych kulinarnych skarbów, które kojarzą się z ciepłem rodzinnego domu, biesiadą i tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Choć w sklepach znajdziemy gotowe produkty, żaden z nich nie dorównuje smakiem temu przygotowanemu we własnej kuchni – pachnącemu majerankiem, pełnemu chrupiących skwarek i słodkiej, podsmażonej cebulki.Nic nie smakuje tak dobrze, jak pajda świeżego, wiejskiego chleba posmarowana domowym smalcem. To klasyka polskiej kuchni, która mimo upływu lat wciąż króluje na naszych stołach podczas rodzinnych spotkań. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość – powolne wytapianie słoniny sprawia, że smalec staje się aksamitny, a dodatki takie jak jabłko czy majeranek nadają mu niepowtarzalnego aromatu.Domowy smalczyk ze skwarkami, cebulką i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. Podany w towarzystwie kiszonego ogórka, staje się najlepszą przystawką, jakiej można sobie życzyć. Przygotowanie go w domu daje nam pewność co do jakości składników i pozwala dopasować ilość dodatków do własnych upodobań.Zapomnij o sklepowych pastach! Prawdziwy, domowy smalec to esencja smaku, której nie da się podrobić. Robi się on niemal sam, a efekt końcowy – z chrupiącymi skwarkami i aromatem czosnku – sprawi, że domownicy ustawią się w kolejce z kromką chleba w ręku.
PS: Najlepiej kupić świeżą słoninę u zaufanego rzeźnika.
Odrobina mleka dolana pod koniec wytapiania sprawi, że smalec będzie miał biały kolor i delikatną teksturę.
Słoninę zawsze wytapiać na małym ogniu, by jej nie przypalić – smalec ma być jasny, a nie brązowy i gorzki.Smacznego.
Składniki:
:::::::::::::::::::
40 dag.podgardla wieprzowego
20 dag.boczku surowego wieprzowego
40 dag.słoniny surowej
1 pętko kiełbasy obranej ze skórki
5 ząbkow czosnku
1 łyżka majeranku
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Naczynie lub słoiki na smalec
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Podgardle ,słoninę ,boczek i obraną ze skórki kiełbasę kroimy w drobną kostkę .Na ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię ,wkładamy mięso i wytapiamy na malutkim ogniu smalec ,tak aby nam się nie dymiło bo będzie niesmaczne ,solimy w międzyczasie i pieprzymy,wyciskamy czosnek prasą ,dodajemy w rękach przetarty majeranek ,mieszamy i dalej wytapiamy .Gotowy Smalczyk będzie wtedy ,kiedy wszystkie produkty nam się wytropią ,będą złote ale nie przypalone ,miękkie lekko chrupkie .Gotowe przelać do wyparzonych słoików lub naczynia na smalec .Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia .Trzymamy w lodówce .Smacznego.
PS.Podajemy go z chlebem i kiszonym ogórkiem
Używamy do okradzenia pierogów ,kopytek ,ziemniaków
Do smażenia jajecznicy itp.



Komentarze
Prześlij komentarz