Expresowe Ciastka "Sodziaki"
Witajcie kochani .Dziś przepis na pyszne ciastka rodem z PRL.
Szukacie przepisu na idealne ciastka, które przygotujecie dosłownie w mgnieniu oka? Trafiłeś/aś doskonale! Te ciastka na sodzie oczyszczonej to prawdziwy hit, jeśli liczy się dla Ciebie czas, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z domowych, pysznych wypieków.Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) pełni tu funkcję głównego środka spulchniającego, dzięki czemu ciastka stają się cudownie puszyste w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Są idealne do popołudniowej kawy lub jako szybka przekąska dla niespodziewanych gości. To przepis, który pokochasz za jego prostotę i szybkość wykonania.
Zacznijmy pieczenie! Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
3 szkl.mąki+1 łyżka mąki
370 gr.zsiadłego mleka
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru pudru do posypania ciastek
1 łyżeczka sody oczyszczonej spożywczej
Olej do smażenia
Mąka do podsypywania
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać sodę i sól ,dodać zsiadłe mleko i mieszamy.Zagniatamy ciasto tak ,aby odchodziło od ręki i dało się wałkować.Stolnicę lub blat obficie posypujemy mąką ,wałkujemy ciasto i wycinamy radełkiem paski ,a potem romby .Smażymy ciastka na oleju ( oleju tyle ,żeby można było usmażyć ciastka na głębokim tłuszczu).Ciastka wyciągamy łyżką z dziurkami ( cedzakową) i odsączamy na ręczniku papierowym.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.
.png)


Komentarze
Prześlij komentarz