Galareta z Kurczaka do Słoików
Witajcie kochani .Dziś przepis na Galaretę z kurczaka do Słoików.Oczywiście w ten sam sposób możemy go przygotować w przezroczystym , szklanym naczyniu i od razu podawać gościom .Ja niestety przygotowałam go tydzień wcześniej i w dużej ilości dlatego aby mi się nie zepsuła zapasteryzowałam do słoików.Taka galareta może stać w piwnicy i rok ,ale kto by wytrzymał ha ha ...jak to takie pyszności ...Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::
1 duży kurczak prawie 2 kg.
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka cebuli mielonej
Pół małego selera korzeń
1 Puszka groszku zielonego - odcedzić
1 Puszka kukurydzy - odcedzić
Liście lubczyku
1,5 paczki żelatyny spożywczej
Sól
Pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurczaka podzielić na części ,włożyć do dużego garnka .Zalać wodą ,tak aby go przykryła.Dodać w całości obraną marchewkę ,pietruszkę i korzeń selera,obrany czosnek i zawiązane nitką liście selera i lubczyku .Posolić i dodać pieprzu czarnego do smaku.Gotować wszystko na małym ogniu ,aż mięso będzie miękkie .Mięso i warzywa wyjąć z rosołu,zieleninę wyrzucić ,lekko ostudzić.Obrać mięso z kości ,a warzywa pokroić w kosteczkę .
Groszek z puszki i kukurydzę odcedzić.
Na dno słoików lub miski ułożyć miękkie kawałki bez kości mięsa z kurczaka.Dodać do każdego słoika lub naczynia pokrojone w drobną kosteczkę warzywa czyli marchew ,seler ,pietruszkę oraz odcedzony groszek i kukurydzę .Z gotowego ,odcedzonego wywaru zrobić zalewę .Rosół zagotować ,dodać żelatynę ,i rozpuścić ją w gorącym wywarze .Zalać słoiki zalewą rosołową lub naczynie .Naczynie z galaretą odstawić do wystudzenia natomiast słoiki zakręcić wyparzonymi nakrętkami ,ostudzić ,wstawić do lodówki na noc ,aby się galareta zastygła i wynieść do piwnicy .Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz